Składniki na talerz kotletów:
- botwinka 1 pęczek
- czerwona fasola 1 puszka (400 g)
- czosnek 2 ząbki
- ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
- majeranek 1 łyżka
- kaszka kukurydziana lub manna 2 łyżki
- mąka z cieciorki, pszenna lub owsiana 2 łyżki
- olej do smażenia
- ew. sezam ok. 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Wegańskie kotlety z czerwonej fasoli i botwinki. Pyszne z młodymi ziemniakami albo z kaszą. Dobre też na kanapce i w burgerze:)
Wykonanie:
- Botwinkę myję, kroję drobno i wrzucam do malaksera.
- Dodaję opłukaną, odsączoną fasolę, przyprawy, rozgniecione ząbki czosnku i ocet winny. Blenduję.
- Masę przekładam do miski.
- Dodaję kaszkę kukurydzianą, mąkę, sezam i mieszam.
- Nakładam łyżką na patelnię i smażę z obu stron.
- Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Smacznego!
Mam pytanie czy botwinka to z mcalymi buraczkami tea tez czy tylko liscie?pozdrawiam aneta
z małymi buraczkami:)