Kotlety z botwinki i czerwonej fasoli

  • 45 min
  • 10 składników
50%

Składniki na talerz kotletów:

  • botwinka 1 pęczek
  • czerwona fasola 1 puszka (400 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • kaszka kukurydziana lub manna 2 łyżki
  • mąka z cieciorki, pszenna lub owsiana 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • ew. sezam ok. 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

Wegańskie kotlety z czerwonej fasoli i botwinki. Pyszne z młodymi ziemniakami albo z kaszą. Dobre też na kanapce i w burgerze:)

dsc_8253_2

Kotlety z botwinki i czerwonej fasoli

Wykonanie:

  1. Botwinkę myję, kroję drobno i wrzucam do malaksera.
  2. Dodaję opłukaną, odsączoną fasolę, przyprawy, rozgniecione ząbki czosnku i ocet winny. Blenduję.
  3. Masę przekładam do miski.
  4. Dodaję kaszkę kukurydzianą, mąkę, sezam i mieszam.
  5. Nakładam łyżką na patelnię i smażę z obu stron.
  6. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Smacznego!

dsc_8243_2

Kotlety z botwinki i czerwonej fasoli

dsc_8265_2

Kotlety z botwinki i czerwonej fasoli

dsc_8250_2

Kotlety z botwinki i czerwonej fasoli

dsc_8235_2

Kotlety z botwinki i czerwonej fasoli

 

2 komentarze

Skomentuj