Kotlety z czerwonej soczewicy

  • 20 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • czerwona soczewica 1 szklanka (250 ml)
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • olej (u mnie rzepakowy lub kokosowy) do smażenia

Proste kotlety z soczewicy. Wystarczy namoczyć, zblendować z dodatkami i usmażyć. Idealne do ziemniaków lub kaszy i surówki, do burgerów, a nawet na zimno na kanapkę.

DSC_3080_2

Kotlety z czerwonej soczewicy

Wykonanie:

  1. Soczewicę zalewam na noc duża ilością wody.
  2. Odlewam wodę. Soczewicę dokładnie przepłukuję.
  3. Dodaję sodę, sól, kumin, kolendrę, paprykę, chilli, rozgniecione ząbki czosnku i mąkę ziemniaczaną (oczywiście możecie dodać inne, ulubione przyprawy;)
  4. Blenduję na gładką masę.
  5. Łyżką nakładam placki na rozgrzany olej i smażę przez chwilę z każdej strony.
  6. Podaję z ziemniakami i surówką (np. taką), w bułce albo w picie.

Smacznego!

DSC_3085_2

Kotlety z czerwonej soczewicy

DSC_3091_2

Kotlety z czerwonej soczewicy

DSC_3087_2

Kotlety z czerwonej soczewicy

19 komentarzy

    • jasne, może byc inna mąka, która trochę sklei: z cieciorki, pszenna, orkiszowa, ryżowa, kukurydziana itp.

  1. Z mąką z ciecierzycy i suszoną cebulką przepyszne 🙂 Tylko następnym razem dodam mniej soli 😉 Dziękuję za przepis

  2. Zapowiadały się super, a wyszły tak suche, że nie do zjedzenia. Co mogłam zrobić nie tak? Użyłam mąki z ciecierzycy. Pozdrawiam

Skomentuj