Składniki:
- ziemniaki 1 kilogram
- tofu naturalne 2 kostki po 180 g
- cebula 1 sztuka
- koper lub natka pietruszki 1/2 pęczka
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- ew. kurkuma pół łyżeczki dla koloru
- mąka (u mnie pszenna razowa) 2/3 szklanki
- olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
Kotlety inspirowane farszem do ruskich pierogów:) Idealne do kaszy i surówki. Sprawdzą się tez do burgerów albo jako samodzielna przekąska.
Wykonanie:
- Ziemniaki gotuję w mundurkach, studzę i obieram.
- Dodaję tofu i rozgniatam razem z ziemniakami.
- Dodaję pokrojoną drobno cebulę i zieleninę oraz przyprawy. Mieszam.
- Dodaję mąkę, mieszam i ugniatam ciasto.
- Lepię kulki, rozgniatam i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Możecie podać z surówką z młodej kapusty (przepis tutaj) lub z marchewki z suszonymi morelami i curry (przepis tutaj).
Smacznego!
Świetny pomysł!
Co prawda taka moja uroda, że nie umiem podążać za przepisem, ale zainspirowałam się nim i upiekłam podobne kotlety.
Sama bym chyba nie wpadła na kotleciki z farszu do ruskich!
super:) zdradź, co zmodyfikowałaś;)
Dużej rewolucji nie było, same drobne zmiany 😉
Pierwsza rzecz to proporcje. Dałam wszystkiego tyle ile miałam, czyli więcej ziemniaków. A do tego ziemniaki ugotowane „bez mundurków”. Dałam sos sojowy zamiast soli i jeszcze podsypałam płatkami drożdżowymi. A na koniec upiekłam zamiast smażyć. Wyszło smacznie 🙂
Ooo, to ja też spróbuję upiec i dodam płatki drożdżowe następnym razem:)
Czy można podmienić na jakaś inna mąkę żeby były bezglutenowe?
no pewnie. Może ryżowa albo owsiana bezglutenowa?
smaż na kokosowym bo zrujnujesz zdrowie