Składniki:
- ugotowany ryż (u mnie basmati) 1 szklanka
- mleko roślinne (naturalne lub czekoladowe) 1 szklanka
- gorzka czekolada ( u mnie 70 proc. kakao) 1 tabliczka (100 g)
- olej kokosowy 3 łyżki
Krem czekoladowy do smarowania kanapek, gofrów, herbatników, wafli, do przekładania tortów. Zrobiony na bazie ryżu. Lekki i intensywnie czekoladowy.
Wykonanie:
- Do ciepłego jeszcze ryżu dodaję połamaną na kostki czekoladę, olej kokosowy i mieszam.
- Dodaję mleko roślinne i blenduję na gładki krem.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Dobrze rozumiem, że najpierw gotujesz ryż, a dopiero z tego ugotowanego odmierzasz szklankę?
tak, dokładnie, 1 szkl ugotowanego ryżu
Czy mleko musi być roślinne?
Ja używam roślinnego, ale nie musi:)
A czy zamiast oleju kokosowego można użyć innego?
Można. Można też pominąć, bo czekolada jest tłusta i nada kremowej konsystencji. Ale myślę, że wtedy trzeba by było dodać trochę mniej mleka, żeby nie był za rzadki, bo olej kokosowy po schłodzeniu zagęszcza krem.
Wygląda obłędnie! Ale ja zrobię na bazie kakao i z daktylami, bo czekolada jednak za tłusta. Dieta…
Jak długo można trzymać w lodówce:)?
myślę, że do tygodnia:)
Pyszne! Mogłabym całe wyjeść łyżeczką prosto ze słoika 😉
:)))
Jak długo można przechowywać taki krem?
Myślę, że kilka dni w lodówce.