Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 4 filiżanki (po 200 ml)
- duże kwaśne jabłko (najlepiej szara reneta) 1 sztuka
- cynamon 2 łyżeczki
- cukier trzcinowy/ksylitol/syrop klonowy do smaku (u mnie 3 łyżki)
- rodzynki do posypania
- ew, olej kokosowy 1 łyżka
Krem z kaszy jaglanej o smaku szarlotki. Na ciepło na śniadanie, na zimno na deser albo w słoiczkach na wynos.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną prażę na sucho. Następnie kilkakrotnie przepłukuję wodą i zalewam czterema filiżankami mleka roślinnego.
- Gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka (około 15-20 minut).
- Dodaję pokrojone jabłko (ja nie obieram), cynamon, olej kokosowy i dosładzam do smaku.
- Blenduję na krem.
- Posypuję rodzynkami.
- Jem na ciepło na śniadanie albo przekładam do słoiczków lub miseczek i schładzam w lodówce.
Smacznego!
Jako krem do ciasta biszkoptowego nada się ?
nada się:)
Żeby był bardziej w stylu tradycyjnego kremu, możesz go zmiksować z gęstą częścią mleka kokosowego.
Jem właśnie na śniadanie, wczoraj był na podwieczorek, pychota! 🙂
ciesze się, że smakuje:)