Krem jaglany a’la szarlotka

  • 30 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 4 filiżanki (po 200 ml)
  • duże kwaśne jabłko (najlepiej szara reneta) 1 sztuka
  • cynamon 2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy/ksylitol/syrop klonowy do smaku (u mnie 3 łyżki)
  • rodzynki do posypania
  • ew, olej kokosowy 1 łyżka

Krem z kaszy jaglanej o smaku szarlotki. Na ciepło na śniadanie, na zimno na deser albo w słoiczkach na wynos.

dsc_7361_2

Szarlotkowy krem jaglany

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną prażę na sucho. Następnie kilkakrotnie przepłukuję wodą i zalewam czterema filiżankami mleka roślinnego.
  2. Gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka (około 15-20 minut).
  3. Dodaję pokrojone jabłko (ja nie obieram), cynamon, olej kokosowy i dosładzam do smaku.
  4. Blenduję na krem.
  5. Posypuję rodzynkami.
  6. Jem na ciepło na śniadanie albo przekładam do słoiczków lub miseczek i schładzam w lodówce.

Smacznego!

dsc_7353_2

Szarlotkowy krem jaglany

dsc_7350_2

Szarlotkowy krem jaglany

dsc_7337_2

Szarlotkowy krem jaglany

5 komentarzy

Skomentuj