Składniki na 2 porcje:
- świeża żurawina 250 gr
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- wegańska biała czekolada 1 tabliczka (100 g)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku
- rozmaryn 1 gałązka
Prosty świąteczny deser na bazie mleczka kokosowego i białej czekolady. Kremowy i aksamitny, przełamany kwaśną i wyrazistą konfiturą żurawinową z nutką rozmarynu.
Wykonanie:
- Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Żurawinę myję i przekładam do garnka. Zasypuję kilkoma łyżkami cukru, ksylitolu lub erytrolu (ja użyłam 4 łyżki erytrolu, jeśli wolicie słodszą konfiturę, dodajcie więcej do smaku).
- Podgrzewam żurawinę, aż puści sok.
- Gdy owoce zmiękną, rozgniatam je widelcem, dodaję kawałek gałązki rozmarynu i gotuję pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut.
- Wyjmuję gałązkę rozmarynu, a konfiturę odstawiam do przestygnięcia.
- Białą czekoladę (ja użyłam takiej bez cukru) łamię na kostki i przekładam do miski.
- Miskę kładę na garnuszek z parującą wodą, żeby czekolada się rozpuściła.
- Mieszam czekoladę i odstawiam do przestygnięcia.
- Z puszki z mleczkiem kokosowym wyjmuję gęstą część i ubijam ją mikserem, tak jak tutaj.
- Do ubitej śmietany stopniowo dodaję roztopioną czekoladę i ubijam razem przez chwilę.
- Jeśli lubicie bardzo słodkie desery możecie dodatkowo posłodzić masę.
- Na spód szklanek nakładam połowę konfitury.
- Następnie nakładam krem kokosowy, a na wierzch ponownie konfiturę żurawinową.
- Deser wstawiam do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem możecie udekorować go gałązkami rozmarynu.
Smacznego!
Gdzie kupię taką wegańskie białą czekoladę?
w internecie, sklepach ze zdrową żywnością, większych marketach typu Auchan:)
a jakąś polecasz, bo ja raz kupiłam to była jak mydło
no wegańskie smakują nieco „inaczej” niz te mleczne..;)