Krem kokosowy z białą czekoladą i konfiturą żurawinową

  • 5 min
  • 5 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • świeża żurawina 250 gr
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • wegańska biała czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku
  • rozmaryn 1 gałązka

Prosty świąteczny deser na bazie mleczka kokosowego i białej czekolady. Kremowy i aksamitny, przełamany kwaśną i wyrazistą konfiturą żurawinową z nutką rozmarynu.

Krem kokosowy z białą czekoladą i konfiturą żurawinową

Krem kokosowy z białą czekoladą i konfiturą żurawinową

Wykonanie:

  1. Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Żurawinę myję i przekładam do garnka. Zasypuję kilkoma łyżkami cukru, ksylitolu lub erytrolu (ja użyłam 4 łyżki erytrolu, jeśli wolicie słodszą konfiturę, dodajcie więcej do smaku).
  3. Podgrzewam żurawinę, aż puści sok.
  4. Gdy owoce zmiękną, rozgniatam je widelcem, dodaję kawałek gałązki rozmarynu i gotuję pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut.
  5. Wyjmuję gałązkę rozmarynu, a konfiturę odstawiam do przestygnięcia.
  6. Białą czekoladę (ja użyłam takiej bez cukru) łamię na kostki i przekładam do miski.
  7. Miskę kładę na garnuszek z parującą wodą, żeby czekolada się rozpuściła.
  8. Mieszam czekoladę i odstawiam do przestygnięcia.
  9. Z puszki z mleczkiem kokosowym wyjmuję gęstą część i ubijam ją mikserem, tak jak tutaj.
  10. Do ubitej śmietany stopniowo dodaję roztopioną czekoladę i ubijam razem przez chwilę.
  11. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery możecie dodatkowo posłodzić masę.
  12. Na spód szklanek nakładam połowę konfitury.
  13. Następnie nakładam krem kokosowy, a na wierzch ponownie konfiturę żurawinową.
  14. Deser wstawiam do lodówki na kilka godzin.
  15. Przed podaniem możecie udekorować go gałązkami rozmarynu.

Smacznego!

Krem kokosowy z białą czekoladą i konfiturą żurawinową

Krem kokosowy z białą czekoladą i konfiturą żurawinową

Krem kokosowy z białą czekoladą i konfiturą żurawinową

Krem kokosowy z białą czekoladą i konfiturą żurawinową

Krem kokosowy z białą czekoladą i konfiturą żurawinową

Krem kokosowy z białą czekoladą i konfiturą żurawinową

 

4 komentarze

Skomentuj