Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- czerwona papryka 2 sztuki
- passata pomidorowa 2 kartoniki po 500 ml
- oliwa z oliwek 1 łyżka do zupy + 4 łyżki do pesto
- ocet winny 1-2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- chilli/pieprz do smaku
- pieczywo kilka kromek
- świeża bazylia 1 pęczek/doniczka
- płatki migdałowe 4 łyżki
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
Wiem, że nie jest to żaden odkrywczy przepis, ale pomidorowa zupa krem to jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo z grzankami z domowym bazyliowym pesto.
Wykonanie:
- Warzywa kroję i wkładam do garnka.
- Dodaję szklankę wody i gotuję, aż zmiękną (około 20 minut).
- W międzyczasie robię pesto: w blenderze umieszczam liście bazylii, oliwę, płatki migdałowe, płatki drożdżowe, sól i rozgniecione ząbki czosnku. Blenduję na pesto.
- Do garnka dodaję passatę pomidorową, oliwę, ocet winny, sól i chilli lub pieprz.
- Blenduję na krem.
- Podaję z grzankami (podgrzanymi w tosterze, piekarniku lub na patelni) posmarowanymi bazyliowym pesto.
Smacznego!
Brak komentarzy