Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- passata pomidorowa 1 litr
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- czerwona soczewica 1 filiżanka (200 ml)
- limonka 1 sztuka
- szczypiorek 1 pęczek
- imbir suszony 1 łyżeczka
- bazylia suszona 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- sól do smaku
- ew. liście kafiru 2 sztuki
- ew. suszona trawa cytrynowa 1 łyżeczka
Trochę przypomina tradycyjną pomidorówkę, ale mleko kokosowe i przyprawy nadają jej orientalnej nuty. No i zamiast ryżu jest czerwona soczewica;)
Wykonanie:
- Włoszczyznę kroję w kawałki, wkładam do garnka i zalewam wodą, tak, by przykryła warzywa.
- Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości.
- Soczewicę zalewam wodą (2:1) i gotuję, aż będzie miękka i wchłonie wodę.
- Z garnka wyjmuję liście kafiru, dodaję mleko kokosowe, passatę i blenduję na krem.
- Dodaję ugotowaną soczewicę i sok z limonki. Mieszam.
- Na miseczkach posypuję szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy