Krem z brokułów, fasoli i ziemniaków

  • 20 min
  • 15 składników
100%

Składniki na średni garnek:

  • brokuł świeży lub mrożony mała główka lub opakowanie 450 g
  • ziemniaki 3 średnie sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • fasola biała z puszki lub ugotowana 1 szklanka (250 ml)
  • śmietanka roślinna 1 filiżanka (200 ml)
  • płatki drożdżowe 2 czubate łyżki
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • kumin mielony pół łyżeczki
  • imbir mielony pół łyżeczki
  • kolendra mielone pół łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ulubiony makaron (u mnie z groszku) do podania

Brokułowa zupa krem wzbogacona o roślinne białko w postaci białej fasoli. Kremowa i pełna aromatycznych przypraw.

Krem z brokułów, fasoli i ziemniaków

Krem z brokułów, fasoli i ziemniaków

Wykonanie:

  1. W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażam pokrojoną cebulę, aż się zarumieni.
  2. Dodaję różyczki brokuła i pokrojone ziemniaki. Zalewam wodą, tyle żeby przykryła warzywa, przykrywam i zagotowuję.
  3. Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (Dlaczego? Dowiesz się TUTAJ).
  4. Do zupy dodaję opłukaną fasolę i przyprawy oraz płatki drożdżowe.
  5. Gotuję, aż warzywa będę miękkie (ok 15 minut).
  6. Na koniec dodaję czosnek i śmietankę roślinną. Blenduję na krem. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  7. Podaję z dowolnym makaronem lub uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!

Krem z brokułów, fasoli i ziemniaków

Krem z brokułów, fasoli i ziemniaków

Krem z brokułów, fasoli i ziemniaków

Krem z brokułów, fasoli i ziemniaków

 

Brak komentarzy

Skomentuj