Składniki na średni garnek:
- brokuł świeży lub mrożony mała główka lub opakowanie 450 g
- ziemniaki 3 średnie sztuki
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- fasola biała z puszki lub ugotowana 1 szklanka (250 ml)
- śmietanka roślinna 1 filiżanka (200 ml)
- płatki drożdżowe 2 czubate łyżki
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa pół łyżeczki
- kumin mielony pół łyżeczki
- imbir mielony pół łyżeczki
- kolendra mielone pół łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
- ulubiony makaron (u mnie z groszku) do podania
Brokułowa zupa krem wzbogacona o roślinne białko w postaci białej fasoli. Kremowa i pełna aromatycznych przypraw.
Wykonanie:
- W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażam pokrojoną cebulę, aż się zarumieni.
- Dodaję różyczki brokuła i pokrojone ziemniaki. Zalewam wodą, tyle żeby przykryła warzywa, przykrywam i zagotowuję.
- Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (Dlaczego? Dowiesz się TUTAJ).
- Do zupy dodaję opłukaną fasolę i przyprawy oraz płatki drożdżowe.
- Gotuję, aż warzywa będę miękkie (ok 15 minut).
- Na koniec dodaję czosnek i śmietankę roślinną. Blenduję na krem. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Podaję z dowolnym makaronem lub uprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego!
Brak komentarzy