Składniki:
- brokuły 2 małe sztuki
- włoszczyzna 1 pęczek
- ziarna słonecznika kilka łyżek
- olej rzepakowy/oliwa z oliwek do podsmażenia
- liście laurowe 3 sztuki
- koperek 1/2 pęczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz lub ostra papryka do smaku
- czosnek 2 ząbki
Kremowa zupa z brokułów z dodatkiem wędzonej papryki, koperku i prażonych ziaren słonecznika.
Wykonanie:
- W garnku na oleju podsmażam pora.
- Dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler.
- Dodaję brokuła podzielonego na różyczki.
- Zalewam woda tak, by przykryła warzywa.
- Dodaję koper, przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek).
- Gotuję około 20 minut.
- Wyjmuję liście laurowe i blenduję na krem.
- W razie konieczności dodaję sól i pieprz.
- Na suchej patelni prażę ziarna słonecznika (kilka minut, aż się zarumienią).
- Na talerzu zupę posypuję ziarnami słonecznika i suszoną wędzoną lub słodką papryką.
- Możecie polać śmietaną z kaszy jaglanej (przepis tutaj).
- Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, nie podsmażajcie pora, tylko dodajcie go do gotowania. Pomińcie słonecznik.
Smacznego!
Taka zupka może być dobra.:)
Właśnie zajadam – to zupełnie inne oblicze brokuła! 😉 Mniam!
🙂
Dzień dobry. Tak na oko, ile porcji wychodzi z tego przepisu? (jedna czy więcej)
Myślę, że kilka porcji:)
Dzięki! Jutro spróbuję przyrządzić na obiad 🙂
Daj znać, jak wyszła:)
Zrobiłam. Nie wiem do końca czemu, ale wyszła gorzkawa. No nie wiem, jadalna, ale nie jest tak, że bym się nią zajadała dzień i noc 🙂 Dorzuciłam ryżu brazowego, żeby się najeść.
To ulubiona zupa krem brokułowa ever dla dorosłych i dla dzieci!
och:)))
Pyszna! Na okoliczność braku koperku dodałam natkę 🙂 Dzieć też zjadł, co się nie często zdarza 🙂