Składniki:
- mała dynia 1 sztuka
- marchewki 3 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- cebule 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- natka pietruszki kilka łyżek
- mleko sojowe naturalne 2 szklanki
- papryka czerwona 3 sztuki
- pestki dyni 3 łyżki
- przyprawa "Pięć smaków" 1 łyżka
- kurkuma 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- olej kokosowy 3 łyżki
- sos sojowy 3 łyżki
- chilli szczypta
- sól do smaku
Jesienna zupa krem z dyni. Aromatyczna i rozgrzewająca. Posypana chipsami z papryki i chrupiącymi pestkami dyni.
Wykonanie:
- W garnku na oleju kokosowym podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę i dynię. Zalewam 2 szklankami mleka sojowego. Dodaję tyle wody, żeby przykryła warzywa.
- Dodaję przyprawy, sos sojowy, natkę pietruszki i gotuję pod przykryciem około 30 minut.
- Paprykę kroję w kosteczkę i zapiekam w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (180 stopni, około 20 minut).
- Po 10 minutach pieczenia paprykę posypuję pestkami dyni i zapiekam jeszcze około 10 minut.
- W międzyczasie wyciskam czosnek, odkładam go na 10 minut (tutaj zobacz dlaczego), po czym dodaję do zupy.
- Zupę miksuję blenderem ręcznym na gładki krem.
- Na talerzu posypuję chipsami z papryki i pestkami dyni.
Smacznego!
Zaciekawiły mnie te chipsy 🙂 Pyszna zupka 🙂
🙂