Składniki:
- kalafior 1 sztuka
- seler 1/4
- ziemniaki 3 średnie sztuki
- cebula 1 sztuka
- oliwa lub olej do podsmażenia
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
- biały pieprz pół łyżeczki
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- czarny czosnek w proszku do posypania
- ew. koperek do posypania
Prosta zupa krem z kalafiora podkręcona dodatkiem proszku z czarnego czosnku.
Wykonanie:
- Cebulę kroję i podsmażam w garnku na niewielkiej ilości oliwy lub oleju, aż się zarumieni.
- Dodaję warzywa: obrane, pokrojone ziemniaki, seler i podzielonego na różyczki kalafiora.
- Zalewam wodą (2/3 poziomu warzyw) i gotuję około 20 minut.
- Dodaję czosnek (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw), biały pieprz, płatki drożdżowe i sól.
- Blenduję na krem (ja używam tego blendera).
- Posypuję czarnym czosnkiem w proszku i koperkiem. Zupę możecie dodatkowo polać oliwą.
- Mam dla Was od firmy Juleko 10% rabatu na wszystkie produkty na hasło Veganbanda
Smacznego!
Brak komentarzy