Składniki:
- czerwona papryka 5 sztuk
- marchew 2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
- soczewica czerwona 1 filiżanka (200 ml)
- oliwa/olej ok. 2 łyżki
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- ew. lubczyk suszony 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy lub winny ok. 2 łyżki
- tymianek 1 łyżeczka
- sól do smaku
Zupa krem z papryki z kaszą jaglaną i czerwoną soczewicą.
Wykonanie:
- Do dużego garnka wkładam pokrojone warzywa.
- Dodaję soczewicę i dobrze przepłukaną kaszę jaglaną.
- Zalewam wodą (około 2 litry) i dodaję przyprawy (nasiona kolendry rozdrabniam w moździerzu lub tłuczkiem).
- Gotuję około pół godziny.
- Przed końcem gotowania dodaję czosnek (tutaj sprawdź jak dodawać czosnek do potraw), oliwę i ocet.
- Blenduję na krem.
Smacznego!
Brak komentarzy