Składniki:
- topinambur pół kilo
- ziemniaki 2 sztuki
- pietruszka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- natka pietruszki 1 gałązka
- gałka muszkatołowa pół łyżeczki
- mielony kumin lub kminek pół łyżeczki
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- pełnoziarnisty makaron do podania
Kiedy pierwszy raz spróbowałam topinamburu, wiedziałam, że to będzie fajne warzywo dla maluchów:) Delikatne w smaku, trochę przypominające słonecznik. Przy tym bardzo zdrowe. Zróbcie większą porcję, a dorosłym polejcie na miseczkach oliwą, posypcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wykonanie:
- Warzywa obieram, kroję i umieszczam w garnku.
- Zalewam wodą tak, żeby przykryła warzywa.
- Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny.
- Dodaję pokrojoną natkę, oliwę i blenduję na krem.
- Podaję z makaronem.
Smacznego!
Brak komentarzy