Krem z topinamburu dla niemowlaka

  • 40 min
  • 9 składników
88%

Składniki:

  • topinambur pół kilo
  • ziemniaki 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • natka pietruszki 1 gałązka
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • mielony kumin lub kminek pół łyżeczki
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • pełnoziarnisty makaron do podania

Kiedy pierwszy raz spróbowałam topinamburu, wiedziałam, że to będzie fajne warzywo dla maluchów:) Delikatne w smaku, trochę przypominające słonecznik. Przy tym bardzo zdrowe. Zróbcie większą porcję, a dorosłym polejcie na miseczkach oliwą, posypcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

dsc_9312_2

Krem z topinamburu dla niemowlaka

Wykonanie:

  1. Warzywa obieram, kroję i umieszczam w garnku.
  2. Zalewam wodą tak, żeby przykryła warzywa.
  3. Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny.
  4. Dodaję pokrojoną natkę, oliwę i blenduję na krem.
  5. Podaję z makaronem.

Smacznego!

dsc_9313_2

Krem z topinamburu dla niemowlaka

dsc_9303_2

Krem z topinamburu dla niemowlaka

dsc_9302_2

Krem z topinamburu dla niemowlaka

Brak komentarzy

Skomentuj