Składniki:
- marchewka 1 sztuka
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- ziemniak 1 sztuka
- batat 1 sztuka
- amarantus 1/2 filiżanki
- olej kokosowy 2 łyżeczki
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- kminek mielony 1/2 łyżeczki
- kumin mielony 1/2 łyżeczki
Połączenie warzyw i amarantusa, czyli bardzo odżywcza zupka dla niemowlaka. Pamiętajcie, że amarantus to cenne źródło żelaza, dlatego warto dodawać go do dań dla maluchów.
Wykonanie:
- Warzywa myję, obieram, kroję i wrzucam do garnka.
- Zalewam wodą, tak by przykryła warzywa, dodaję przyprawy i gotuję pod przykryciem około 30 minut.
- W międzyczasie amarantus zalewam około 1,5 filiżanki wody i gotuję do miękkości (około 20 minut).
- Ugotowany amarantus dodaję do warzyw. Dodaję olej kokosowy i miksuję blenderem ręcznym na gładki krem.
Smacznego!
Fantastyczny opis, gratuluję kreatywnego i sprytnego podejścia do tematu.