Krem z warzyw z amarantusem

  • 70 min
  • 10 składników
100%
  • Czas przygotowania 40 min
  • Czas gotowania 30 min
  • Danie
  • Poziom trudności

Składniki:

  • marchewka 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • ziemniak 1 sztuka
  • batat 1 sztuka
  • amarantus 1/2 filiżanki
  • olej kokosowy 2 łyżeczki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • kumin mielony 1/2 łyżeczki

Połączenie warzyw i amarantusa, czyli bardzo odżywcza zupka dla niemowlaka. Pamiętajcie, że amarantus to cenne źródło żelaza, dlatego warto dodawać go do dań dla maluchów.

DSC_05221

Krem z warzyw z amarantusem

Wykonanie:

  1. Warzywa myję, obieram, kroję i wrzucam do garnka.
  2. Zalewam wodą, tak by przykryła warzywa, dodaję przyprawy i gotuję pod przykryciem około 30 minut.
  3. W międzyczasie amarantus zalewam około 1,5 filiżanki wody i gotuję do miękkości (około 20 minut).
  4. Ugotowany amarantus dodaję do warzyw. Dodaję olej kokosowy i miksuję blenderem ręcznym na gładki krem.

Smacznego!

DSC_05261

Krem z warzyw z amarantusem

DSC_05311

Krem z warzyw z amarantusem

1 Komentarz

Skomentuj