Składniki:
- suszone grzyby leśne 1 szklanka (250 ml)
- marchewka 3 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- seler kawałek
- ziemniaki 3 sztuki
- cebula 1 sztuka
- mleko sojowe naturalne niesłodzone ok. 2-3 szklanki (po 250 ml)
- orzechy nerkowca pół szklanki (125 ml)
- ew. natka pietruszki do posypania
- sos sojowy do smaku
- biały pieprz do smaku
- czosnek 2 ząbki
- ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
- sok z jednej cytryny
- olej do podsmażenia
- sól do smaku
Gęsta, kremowa zupa grzybowa, gotowana na mleku sojowym, z dodatkiem pysznej śmietany z orzechów nerkowca.

Kremowa zupa grzybowa
Wykonanie:
- Nerkowce zalewam na noc wodą.
- W garnku na odrobinie oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- Do garnka dodaję pokrojone warzywa, grzyby i zalewam mlekiem sojowym (tyle, żeby przykryło warzywa).
- Gotuję około pół godziny.
- W międzyczasie nerkowce umieszczam w blenderze (ja używam tego). Dodaję sok z cytryny, płatki drożdżowe, czosnek i blenduję. W razie konieczności dodaję trochę wody do blendowania.
- Zblendowane nerkowce dodaję do zupy i mieszam.
- Doprawiam sosem sojowym, solą i białym pieprzem.
- Na talerzu posypuję natką pietruszki.
Smacznego!

Kremowa zupa grzybowa

Kremowa zupa grzybowa

Kremowa zupa grzybowa
Brak komentarzy