Składniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa ok. 1,5 szklanki (375 ml)
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (375 ml)
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier trzcinowy/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
- kakao 4 łyżki
- olej (u mnie rzepakowy) pół szklanki (125 ml)
- zimna woda lub zimne mleko roślinne pół szklanki (125 ml)
- ew. posypka lub gorzka czekolada do dekoracji
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
Bardzo prosty przepis na wegańskie ciasteczka. Idealne do pieczenia razem z maluchami. Te które widzicie na zdjęciu wykonane przez mojego czterolatka (z pomocą taty;)
Wykonanie:
- Do miski wsypuję suche składniki: obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i ksylitol.
- Do szklanki wlewam zimną wodę lub mleko i olej.
- Dolewam do miski i mieszam intensywnie łyżką.
- Kiedy składniki się połączą, wyrabiam ręką ciasto. Powinno powstać gęste ciasto, które da się rozwałkować. W razie konieczności dodaję mąki.
- Ciasto dzielę na kawałki i rozwałkowuję.
- Wycinam ciasteczka (szklanką lub foremkami do ciastek) i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka możecie ozdobić posypką lub posypać cukrem trzcinowym.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 -20 minut.
- Ciasteczka możecie posmarować czekoladą. Połamcie czekoladę na kostki, włóżcie do garnuszka, dodajcie kilka łyżek mleka roślinnego i podgrzewajcie mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Smacznego!
Mogę użyć mąki z amarantusa?
nie próbowałam…
Czy mogę pominąć kakao i dodać do ciasta czerwonego barwnika spożywczego?
myslę, że tak:)
mi wyszło strasznie suche na 3 szklanki mąki tylko szklanka płynna, chyba u mnie to za mało, bo jest proszek, sprobuje ejszcze pomieszac ale troche słabo to wygląda :(:(
trzeba tu trochę zadziałać na oko, bo wszystko zależy od mąki… ciasto musi być plastyczne i dać się rozwałkować