Kruche ciasteczka pełnoziarniste

  • 25 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa (u mnie pełnoziarnista) 2 szklanki (po 250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • soda 1 łyżeczka
  • sól pół łyżeczki
  • wegańska margaryna 1 kostka (250 g)

Kruche wegańskie ciasteczka razowe. Polecają się w połączeniu z kubkiem ciepłego roślinnego mleka;)

DSC_9389_2

Kruche ciasteczka pełnoziarniste

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę, erytrol (lub ksylitol albo cukier), cukier z wanilią, sodę i sól. Mieszam.
  2. Dodaję kostkę zimnej margaryny i kroję ją nożem na małe kawałki, a następnie dłońmi wyrabiam ciasto.
  3. Lepię kulę, umieszczam ją w woreczku foliowym lub zawijam w folię i wkładam do lodówki na pół godziny.
  4. Odrywam kawałki, lepię kulki, spłaszczam w dłoniach i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez około 15-20 minut.
  6. Zostawiam do wystygnięcia.

Smacznego!

DSC_9384_2

Kruche ciasteczka pełnoziarniste

DSC_9404_2

Kruche ciasteczka pełnoziarniste

DSC_9387_2

Kruche ciasteczka pełnoziarniste

2 komentarze

Skomentuj