Składniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa (u mnie pełnoziarnista) 2 szklanki (po 250 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- soda 1 łyżeczka
- sól pół łyżeczki
- wegańska margaryna 1 kostka (250 g)
Kruche wegańskie ciasteczka razowe. Polecają się w połączeniu z kubkiem ciepłego roślinnego mleka;)
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mąkę, erytrol (lub ksylitol albo cukier), cukier z wanilią, sodę i sól. Mieszam.
- Dodaję kostkę zimnej margaryny i kroję ją nożem na małe kawałki, a następnie dłońmi wyrabiam ciasto.
- Lepię kulę, umieszczam ją w woreczku foliowym lub zawijam w folię i wkładam do lodówki na pół godziny.
- Odrywam kawałki, lepię kulki, spłaszczam w dłoniach i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez około 15-20 minut.
- Zostawiam do wystygnięcia.
Smacznego!
+ przyprawa do piernika i magia
dokładnie:)