Składniki na 5 placków:
- kukurydza 1 puszka (400 g)
- mąka kukurydziana 8 płaskich łyżek
- kumin mielony pół łyżeczki
- czosnek lub cebula suszona pół łyżeczki
- chilli do smaku
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
- olej lub oliwa do smażenia
- ew. wegański ser, awokado, czerwona cebula, czarne oliwki, kolendra do podania
Placki na bazie kukurydzy inspirowane wenezuelskimi Cachapas. Możecie podać je jak lubicie: samodzielnie, jako dodatek do obiadu lub na śniadanie w towarzystwie różnych smarowideł i dodatków.
Wykonanie:
- Kukurydzę płuczę i odsączam ją dokładnie na sitku, a następnie przekładam do malaksera z ostrzem S. Dodaję przyprawy.
- Blenduj kukurydzę niezbyt dokładnie. W razie konieczności zatrzymuję malakser w trakcie blendowania i mieszam kukurydzę łyżką, jeśli przykleiła się do ścianek.
- Dodaję mąkę i ponownie blenduję masę.
- Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju lub oliwy.
- Nakładam po czubatej łyżce masy, delikatnie wyrównując ją łyżką.
- Smażę przez chwilę z każdej strony, aż placki się zarumienią. Każdy placek delikatnie odwracam na drugą stronę przy pomocy łopatki.
- Jeśli to konieczne dodaję więcej oleju na patelnię.
- Cachapas fajnie smakują przełożone plasterkiem wegańskiego sera.
Smacznego!




Brak komentarzy