Kukurydziane placki z Wenezueli

  • 20 min
  • 8 składników
100%

Składniki na 5 placków:

  • kukurydza 1 puszka (400 g)
  • mąka kukurydziana 8 płaskich łyżek
  • kumin mielony pół łyżeczki
  • czosnek lub cebula suszona pół łyżeczki
  • chilli do smaku
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
  • olej lub oliwa do smażenia
  • ew. wegański ser, awokado, czerwona cebula, czarne oliwki, kolendra do podania

Placki na bazie kukurydzy inspirowane wenezuelskimi Cachapas. Możecie podać je jak lubicie: samodzielnie, jako dodatek do obiadu lub na śniadanie w towarzystwie różnych smarowideł i dodatków.

Kukurydziane placki z Wenezueli

Kukurydziane placki z Wenezueli

Wykonanie:

  1. Kukurydzę płuczę i odsączam ją dokładnie na sitku, a następnie przekładam do malaksera z ostrzem S. Dodaję przyprawy.
  2. Blenduj kukurydzę niezbyt dokładnie. W razie konieczności zatrzymuję malakser w trakcie blendowania i mieszam kukurydzę łyżką, jeśli przykleiła się do ścianek.
  3. Dodaję mąkę i ponownie blenduję masę.
  4. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju lub oliwy.
  5. Nakładam po czubatej łyżce masy, delikatnie wyrównując ją łyżką.
  6. Smażę przez chwilę z każdej strony, aż placki się zarumienią. Każdy placek delikatnie odwracam na drugą stronę przy pomocy łopatki.
  7. Jeśli to konieczne dodaję więcej oleju na patelnię.
  8. Cachapas fajnie smakują przełożone plasterkiem wegańskiego sera.

Smacznego!

Kukurydziane placki z Wenezueli

Kukurydziane placki z Wenezueli

Kukurydziane placki z Wenezueli

Kukurydziane placki z Wenezueli

Kukurydziane placki z Wenezueli

Kukurydziane placki z Wenezueli

Brak komentarzy

Skomentuj