Składniki:
- ryż biały 1 szklanka
- woda ok. 3 szklanki
- namoczone dowolne glony, np. nori, wakame (u mnie morska kapusta) 1 szklanka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- sezam (u mnie niełuskany) kilka łyżek
- sól 1 łyżeczka
Te kulki to tańsza, mniej pracochłonna i niewymagająca wprawy alternatywa dla sushi. Jednocześnie dość bajerancka;) Do tego pokrojone w słupki świeże ogórki i marchewka i mamy wypas przekąskę!
Wykonanie:
- Ryż gotuję aż się lekko rozgotuje. U mnie zajęło to ok. 25 minut. Odstawiam do wystygnięcia.
- Ryż mieszam z glonami, solą i imbirem. Lepię kulki i obtaczam je w sezamie.
- Wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny, żeby się „przegryzło”.
- Można jeść palcami albo pałeczkami, maczając w sosie sojowym lub sosie bezrybnym (przepis tutaj) Do sosu sojowego można dodać papryczkę chili, pastę wasabi albo zwykły chrzan.
Smacznego!
Pomysłowość i szybkość realizacji – bezcenne! 😉 Dzięki!