Składniki
- mały kalafior 1 sztuka
- olej do podsmażenia
- sos sojowy do smaku
- cytryna 1 sztuka
- ew. natka pietruszki lub koperek do posypania
- ew. suszona papryka do posypania
Szybkie, proste i lekkie danie z trzech składników. Możecie jeść w takiej wersji podstawowej lub dodać ulubione składniki i przyprawy. Fajnie pasuje do placków pomidorowo-bazyliowych (przepis tutaj).
Wykonanie:
- Kalafiora dzielę na różyczki i rozdrabniam w malakserze/robocie kuchennym na drobną kaszę.
- Podsmażam w woku na oleju przez kilka minut. (Jeżeli szukacie bardzo dietetycznego dania lub jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, możecie pominąć ten etap i od razu udusić kalafiora w niewielkiej ilości wody).
- Podlewam kalafiora sosem sojowym (na diecie dr. Dąbrowskiej zamiast sosu dodaję sól) i wodą oraz duszę pod przykryciem do miękkości (u mnie około 20 minut), mieszając od czasu do czasu.
- Na talerzu polewam sokiem z cytryny, posypuję pietruszką lub koperkiem i suszoną papryką (ja dodaję ostrą i wędzoną).
Smacznego!
Brak komentarzy