Składniki:
- cebula 2 sztuki
- czerwona papryka 3 sztuki
- niewielka cukinia 3 sztuki
- ciecierzyca 1 puszka (400 g)
- olej/oliwa do podsmażenia
- czosnek 2 ząbki
- zioła prowansalskie 2 łyżki
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- makaron (u mnie gryczany) lub pieczywo do podania
Wegańskie leczo z ciecierzycą, papryką i cukinią. Pyszne z pieczywem, kaszą albo z makaronem.

Leczo z cieciorką
Wykonanie:
- W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję pokrojoną paprykę i cukinię. Podlewam wodą (około filiżanki 200 ml), dodaję zioła, sól, chilli i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (około 20 minut).
- Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
- Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, czosnek, wędzoną paprykę i cieciorkę. Gotuję jeszcze przez chwilę.
- Podaję z makaronem, kaszą lub z pieczywem.
Smacznego!

Leczo z cieciorką

Leczo z cieciorką

Leczo z cieciorką
Dziękuję. To danie jest szybkie i pyszne .Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakuje:)))
Pyszności ☺️