Składniki:
- kalafior 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- marchew 2 sztuki
- korzeń pietruszki 2 sztuki
- ziemniaki 6 sztuk
- koper 1/2 pęczka
- liść laurowy 2 sztuki
- ziele angielskie 4 sztuki
- sól
- pieprz
Klasyk w wersji dietetycznej niskokalorycznej. Bez tłuszczu, mąki, zasmażki, śmietany sojowej. Efekt zabielenia uzyskany jest dzięki… (zobacz tutaj). Jednym słowem light:) Idealna na detoks po większym obżarstwie.
Wykonanie:
- Marchew, pietruszkę i cebulę obieram, myję i kroję w kostkę, a kalafiora dzielę na różyczki.
- Zalewam wodą i gotuję razem z przyprawami około 20 minut.
- Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki (na diecie dr. Dąbrowskiej pomińcie) i posiekany koper i gotuję jeszcze ok 5 minut, aż ziemniaki będą miekkie.
- Odlewam szklankę zupy do osobnego neczynia (ważne by była bez liści lauowych i ziela angielskiego) i miksuję blenderem ręcznym na krem. Wlewam z powrotem do garnka.
Smacznego!
Brak komentarzy