Składniki na dużą miskę:
- młode ziemniaki 1 kilogram
- rzodkiewka razem z natką 1 pęczek
- koperek 1 mały pęczek
- pieprz marynowany 3 łyżki
- majonez sojowy (przepis na blogu) 1 szklanka (250 ml)
- sól, pieprz do smaku
Sałatka ziemniaczana z koperkiem, rzodkiewką i marynowanym pieprzem zwieńczona domowym zielonym majonezem z dodatkiem natki rzodkiewki.
Wykonanie:
- Przygotowuję majonez sojowy (przepis znajdziecie TUTAJ), z ta różnicą, że do mleka sojowego dodaję umytą posiekaną natkę rzodkiewki).
- Ziemniaki gotuję w mundurkach, a następnie studzę, obieram i kroję na kawałki. Przekładam do miski.
- Dodaję posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki, pieprz marynowany oraz zielony majonez (tyle, żeby skleił składniki).
- Resztę niewykorzystanego majonezu przechowuję w lodówce do tygodnia. Wykorzystuję do kanapek i sałatek.
- Letnią sałatkę ziemniaczaną doprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Spróbuj też majonezu light z tofu, majonezu z cieciorki i majonezu omega-3.
Smacznego!
Brak komentarzy