Składniki:
- papryka czerwona 2 sztuki
- pomidory 4 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- nać pietruszki kilka gałązek
- bazylia świeża lub suszona 1 łyżka
- passata pomidorowa 1 kartonik
- ocet winny 1 łyżka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- chilli szczypta
- sól do smaku
Ta zupa to właściwie mus pomidorowo-paprykowy. Smakuje świeżymi warzywami, bo jest tylko podgrzana, a nie gotowana. Robi się błyskawicznie. Najlepsza latem!
Wykonanie:
- Warzywa kroję i wrzucam do blendera kielichowego razem z wyciśniętym czosnkiem, pietruszką, oliwą i przyprawami.
- Wlewam passatę i miksuję wszystko razem.
- Podgrzewam krem w garnku, nie doprowadzając do wrzenia.
- Podaję z makaronem, bagietką albo grzankami, posypaną wegańskim parmezanem i polaną octem balsamicznym.
- Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, pomińcie oliwę, a zamiast octu dodajcie sok z cytryny.
Smacznego!
Hej czy ten ciemny wzorek na zupie to sos sojowy? Często widzę to w restauracjach i jest to dobre ale nie jestem pewna co to jest xD
glazura balsamiczna:)