Składniki:
- masło migdałowe lub z nerkowców 250 ml
- olej kokosowy 3 czubate łyżki
- cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
- sól pół łyżeczki
- dojrzały banan 1 sztuka
- mleko roślinne pół filiżanki (100 ml)
Wegańskie blondie lodowe z masła orzechowego z dodatkiem banana. Letni deser energetyczny.
Wykonanie:
- Banana blenduję razem z mlekiem roślinnym (ja używam tego blendera).
- Do garnuszka nakładam olej kokosowy i masło z orzechów.
- Dodaję sól, słodzę i podgrzewam, mieszając, aż składniki się połączą.
- Do masy dodaję banana zblendowanego z mlekiem roślinnym i mieszam, żeby powstała jednolista masa.
- Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 22 cm).
- Po przestygnięciu wstawiam do zamrażalnika na min. 2 godziny, żeby masa stwardniała.
- Wyjmuję i kroję w kwadraty.
- Przechowuję w zamrażalniku.
- Takie lodowe batony możesz przygotować również z masła z orzeszków ziemnych.
Smacznego!
Brak komentarzy