Składniki:
- fasola biała 1 puszka (400 ml)
- masło orzechowe 5 czubatych łyżek
- erytrol, ksylitol lub ew. cukier do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
- wanilia (w cukrze, paście, ekstrakcie itp) do smaku
- cynamon pół łyżeczki
- mleko roślinne kilka łyżek
- gorzka czekolada (u mnie bez cukru) 1 tabliczka (100 g)
Super zdrowe, domowe, wegańskie lody ciasteczkowe. Do ich przygotowania wystarczy zaledwie 7 składników i chwila blendowania;)
Wykonanie:
- Fasolę dokładnie przepłukuję wodą, odsączam (możecie też użyć suchej fasoli, ale trzeba ją lekko rozgotować) i przekładam do blendera.
- Dodaję masło orzechowe, wanilię, cynamon i słodzę do smaku.
- Blenduję na gładką masę, dodając w razie konieczności odrobinę mleka roślinnego w trakcie blendowania.
- Czekoladę kroję na kawałki, dodaję do masy i mieszam.
- Masę przekładam do pojemniczka i wkładam do zamrażalnika na około godzinę (nie za długo, żeby masa nie zamarzła na kość).
- Nakładam do salaterek (ja używam gałkownicy Joseph Joseph do nakładania lodów – znajdziecie ją tu: https://www.garneczki.pl/marka/joseph-joseph/).
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Garneczki.pl
Bardzo ciekawy pomysł 🙂 Myślę, że to dobry patent na to żeby przemycić białą fasolę do jadłospisu. Nawet osoby, które za nią nie przepadają pewnie polubią ją w takiej formie 😉
Wygląda cudownie. Czy można jednak zastąpić czymś masło orzechowe?
mozna użyć paste tahini, będą smakować trochę jak chałwa;)
Czy zamiast fasoli można użyć ciecierzyce lub fasolę ale czerwona?
cieciorka też będzie super. czerwona fasola raczej do czekoladowych lodów
A ja się zastanawiam, jak je zrobić, żeby mogły dłużej posiedzieć w zamrażarce i poczekać na kolejną chętkę na lody? Czy może po prostu wyciągnięcie ich ciut wcześniej z zamrażarki rozwiąże problem?:)
Dokładnie tak, ja mrożę porcjami i wyciągam wcześniej:)