Lody COOKIE DOUGH z fasoli

Lody COOKIE DOUGH z fasoli

  • 10 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • fasola biała 1 puszka (400 ml)
  • masło orzechowe 5 czubatych łyżek
  • erytrol, ksylitol lub ew. cukier do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
  • wanilia (w cukrze, paście, ekstrakcie itp) do smaku
  • cynamon pół łyżeczki
  • mleko roślinne kilka łyżek
  • gorzka czekolada (u mnie bez cukru) 1 tabliczka (100 g)

Super zdrowe, domowe, wegańskie lody ciasteczkowe. Do ich przygotowania wystarczy zaledwie 7 składników i chwila blendowania;)

Lody COOKIE DOUGH z fasoli

Lody COOKIE DOUGH z fasoli

Wykonanie:

  1. Fasolę dokładnie przepłukuję wodą, odsączam (możecie też użyć suchej fasoli, ale trzeba ją lekko rozgotować) i przekładam do blendera.
  2. Dodaję masło orzechowe, wanilię, cynamon i słodzę do smaku.
  3. Blenduję na gładką masę, dodając w razie konieczności odrobinę mleka roślinnego w trakcie blendowania.
  4. Czekoladę kroję na kawałki, dodaję do masy i mieszam.
  5. Masę przekładam do pojemniczka i wkładam do zamrażalnika na około godzinę (nie za długo, żeby masa nie zamarzła na kość).
  6. Nakładam do salaterek (ja używam gałkownicy Joseph Joseph do nakładania lodów – znajdziecie ją tu: https://www.garneczki.pl/marka/joseph-joseph/).

Smacznego!

Lody COOKIE DOUGH z fasoli

Lody COOKIE DOUGH z fasoli

Lody COOKIE DOUGH z fasoli

Lody COOKIE DOUGH z fasoli

Lody COOKIE DOUGH z fasoli

Lody COOKIE DOUGH z fasoli

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Garneczki.pl

 

7 komentarzy

  1. A ja się zastanawiam, jak je zrobić, żeby mogły dłużej posiedzieć w zamrażarce i poczekać na kolejną chętkę na lody? Czy może po prostu wyciągnięcie ich ciut wcześniej z zamrażarki rozwiąże problem?:)

Skomentuj