Składniki:
- woda z puszki po cieciorce 1/2 szklanki
- cukier puder 1/2 szklanki
- jeżyny 1 szklanka
Lekkie i puszyste wegańskie lody z aquafaby, czyli wody z puszki po ciecierzycy. Tylko trzy składniki. Nie zamarzają na kość i nie wymagają mieszania w trakcie mrożenia. Możecie użyć innych ulubionych owoców;)
Wykonanie:
- Owoce blenduję na mus.
- Wodę z puszki po cieciorce przelewam do misy i ubijam mikserem na wysokich obrotach na sztywna pianę.
- Gdy piana jest ubita, bardzo powoli, robiąc przerwy, wsypuję cukier puder, cały czas miksując.
- Następnie powoli dodaję mus owocowy, ciągle miksując.
- Przekładam do pojemnika i zamrażam.
Smacznego!
A czy syropem można zastąpić cukier?
można:)
Na początku wszystko szło pięknie, ale przy dodawaniu owoców (bardzo powoli z przerwami) wszystko się znów zmieniło w wodę :(. Co zrobiłam nie tak?
o kurczę, nie wiem… u mnie się to nie zdarzyło… Może ktoś bardziej doświadczony z aquafabą albo znający się na chemii wie…?
Myślę, że aquafaba nie była jeszcze dobrze ubita? Mi się też tak stało ostatnio, wydawała się już sztywna, a jednak zaraz się rozwodniła.. teraz robiłam wszystko w thermomixie, na obrotach „3” z motylkiem miksując przez 15 minut, a następnie powoli dodając mus na obrotach „1” i wyszło pięknie 🙂 albo może mus nie był wystarczająco zimny? 🙂
Pingback: AQUAFABA - CO TO JEST? JAK JĄ WYKORZYSTAĆ? | M O R T Y C J A
a czy próbowaliście z aquafabą nieprzemysłową czyli bez dodatków stabilizujących ( pirosiraczan, EDTA czyli E385, które są w puszkowanej czy „słoikowanej” ciecierzycy)? Ubija się?
nie próbowałam…