Składniki:
- dojrzałe banany 3 sztuki
- mleko kokosowe 1 puszka (gęsta część)
- wiórki kokosowe 100 g
- cukier puder/ksylitol/syrop klonowy lub z agawy do smaku (u mnie 3 łyżki)
Wegańskie kremowe lody kokosowe. Zrobione z czterech składników w kilka minut:)
Wykonanie:
- Banany kroję w plasterki i wkładam na noc do zamrażalnika (najlepiej ułożyć je na płasko, żeby się nie posklejały).
- Puszkę mleka kokosowego umieszczam na noc w lodówce.
- W blenderze kielichowym o dużej mocy umieszczam zamrożone plasterki bananów, gęstą część mleka kokosowego, cukier puder/ksylitol/syrop i wiórki kokosowe.
- Blenduję przez chwilę. Nie za długo, żeby lody za bardzo się nie roztopiły. (Jeśli nie macie dobrego blendera kielichowego o dużej mocy, możecie zrobić lody w malakserze z ostrzem „S” albo nakładce do blendera ręcznego z ostrzem „S”). Wówczas banany lepiej lekko rozmrozić. Lody będą miały trochę mniej zwartą strukturę. Jeśli przy blendowaniu roztopią się za bardzo, wstawcie je na 10 minut do zamrażalnika).
Smacznego!
Robiłam podobne, rewelacja <3 dla kokosowych maniaków jak znalazł <3
🙂
Idealne! Zrobiłam dzisiaj i muszę powiedzieć, że dawno już nie jadłam takich dobrych lodów. Fajny, prosty przepis, z którym na pewno się zaprzyjaźnię na dłużej!