Lody kokosowe

  • 5 min
  • 4 składniki
90%

Składniki:

  • dojrzałe banany 3 sztuki
  • mleko kokosowe 1 puszka (gęsta część)
  • wiórki kokosowe 100 g
  • cukier puder/ksylitol/syrop klonowy lub z agawy do smaku (u mnie 3 łyżki)

Wegańskie kremowe lody kokosowe. Zrobione z czterech składników w kilka minut:)

DSC_1178_2

Lody kokosowe

Wykonanie:

  1. Banany kroję w plasterki i wkładam na noc do zamrażalnika (najlepiej ułożyć je na płasko, żeby się nie posklejały).
  2. Puszkę mleka kokosowego umieszczam na noc w lodówce.
  3. W blenderze kielichowym o dużej mocy umieszczam zamrożone plasterki bananów, gęstą część mleka kokosowego, cukier puder/ksylitol/syrop i wiórki kokosowe.
  4. Blenduję przez chwilę. Nie za długo, żeby lody za bardzo się nie roztopiły. (Jeśli nie macie dobrego blendera kielichowego o dużej mocy, możecie zrobić lody w malakserze z ostrzem „S” albo nakładce do blendera ręcznego z ostrzem „S”). Wówczas banany lepiej lekko rozmrozić. Lody będą miały trochę mniej zwartą strukturę. Jeśli przy blendowaniu roztopią się za bardzo, wstawcie je na 10 minut do zamrażalnika).

Smacznego!

DSC_1179_2

Lody kokosowe

DSC_1207_2

Lody kokosowe

DSC_1192_2

Lody kokosowe

3 komentarze

  1. Idealne! Zrobiłam dzisiaj i muszę powiedzieć, że dawno już nie jadłam takich dobrych lodów. Fajny, prosty przepis, z którym na pewno się zaprzyjaźnię na dłużej!

Skomentuj