Lody truskawkowe w białej czekoladzie

  • 15 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • truskawki 150 g (ok. 1 szklanka)
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki erytrolu)
  • wanilia do smaku
  • biała czekolada (u mnie wegańska, bez cukru) 1 tabliczka (100 g)
  • ew. płatki migdałowe, puder z owoców liofilizowanych do dekoracji

Domowe, wegańskie lody truskawkowe na patyku oblane białą czekoladą. U mnie dodatkowo bez cukru, w wersji KETO i LOW CARB.

Lody truskawkowe w białej czekoladzie

Lody truskawkowe w białej czekoladzie

Wykonanie:

  1. Mleczko kokosowe wstawiam na noc do lodówki, żeby oddzieliła się gęsta część.
  2. Gęstą część mleczka kokosowego przekładam do blendera. Dodaję truskawki, wanilię i słodzidło do smaku. Blenduję.
  3. Masę przekładam do pojemniczków na lody na patyku i wkładam do zamrażalnika na min. dwie godziny.
  4. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej (kostki czekolady umieszczam w miseczce nad garnkiem z gotującą się, parującą wodą).
  5. Mieszam czekoladę, a następnie maczam w niej zamrożone lody.
  6. Dodatkowo możecie je posypać płatkami migdałowymi, pudrem z liofilizowanych owoców lub pokruszonymi orzechami.
  7. Czekam chwilę, aż czekolada zastygnie.

Smacznego!

Lody truskawkowe w białej czekoladzie

Lody truskawkowe w białej czekoladzie

Lody truskawkowe w białej czekoladzie

Lody truskawkowe w białej czekoladzie

Lody truskawkowe w białej czekoladzie

Lody truskawkowe w białej czekoladzie

Lody truskawkowe w białej czekoladzie

Lody truskawkowe w białej czekoladzie

Brak komentarzy

Skomentuj