Składniki:
- truskawki 150 g (ok. 1 szklanka)
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki erytrolu)
- wanilia do smaku
- biała czekolada (u mnie wegańska, bez cukru) 1 tabliczka (100 g)
- ew. płatki migdałowe, puder z owoców liofilizowanych do dekoracji
Domowe, wegańskie lody truskawkowe na patyku oblane białą czekoladą. U mnie dodatkowo bez cukru, w wersji KETO i LOW CARB.
Wykonanie:
- Mleczko kokosowe wstawiam na noc do lodówki, żeby oddzieliła się gęsta część.
- Gęstą część mleczka kokosowego przekładam do blendera. Dodaję truskawki, wanilię i słodzidło do smaku. Blenduję.
- Masę przekładam do pojemniczków na lody na patyku i wkładam do zamrażalnika na min. dwie godziny.
- Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej (kostki czekolady umieszczam w miseczce nad garnkiem z gotującą się, parującą wodą).
- Mieszam czekoladę, a następnie maczam w niej zamrożone lody.
- Dodatkowo możecie je posypać płatkami migdałowymi, pudrem z liofilizowanych owoców lub pokruszonymi orzechami.
- Czekam chwilę, aż czekolada zastygnie.
Smacznego!
Brak komentarzy