Składniki:
- dowolna mieszanka owoców leśnych: jagód, borówek, malin, jeżyn 2 szklanki
- syrop klonowy lub z agawy ok. 5 łyżek
- jogurt sojowy/mleko kokosowe małe opakowanie/gęsta część z 1 puszki
Najprostszy sposób na domowe lody, czyli zmiksowanie zamrożonych owoców. Poniżej wersja z owoców leśnych. Jeśli użyjecie jogurtu sojowego, wyjdą bardziej sorbetowe, a z mlekiem kokosowym – kremowe.
Wykonanie:
- Owoce zamrażam na min. 2 godziny.
- Przekładam do blendera o wysokiej mocy lub malaksera z ostrzem S.
- Dodaję syrop o neutralnym smaku (np. z agawy lub klonowy), ewentualnie cukier puder oraz jogurt sojowy albo gęstą część mleka kokosowego z puszki (musi być wcześniej schłodzone).
- Miksuję, aż powstanie lodowa masa (nie za długo, żeby lody za bardzo się nie roztopiły)
Smacznego!
Brak komentarzy