Sezon grillowy w pełni, więc my od jakiegoś czasu grillujemy na całego. W tym poście chciałabym podzielić się z Wami wrażeniami z użytkowania LotusGrilla. Zobaczcie jak się spisuje i co tym razem na nim przygotowaliśmy.
LotusGrill to bezdymowy grill na węgiel drzewny. Tak się nazywa i rzeczywiście jest bezdymowy;) Można na nim grillować nie tylko w ogródku, ale też na tarasie, na balkonie, a nawet w domu:) Jest bardzo poręczny i lekki, fajny do zabrania na piknik za miasto, nad jezioro, na polanę, czy na plażę.
Grillowanie na nim jest zdecydowanie zdrowsze i bardziej ekologiczne niż na tradycyjnym grillu, bo wytapiający się tłuszcz nie kapie na rozgrzany węgiel, nie powstaje dym i szkodliwe związki.
Do LotusGrill dostępne są ciekawe, dodatkowe elementy. U nas super sprawdziła się szklana pokrywa z termometrem, która utrzymuje wysoka temperaturę wewnątrz. Dzięki pokrywce na grillu można upiec też chleb, bułki, pizzę, podpłomyki itp. Poza tym wpływa ona na szybkość grillowania. Niektóre warzywa gotowe są już w kilka minut. Bardzo fajna jest też dwustronna płyta grillowa, z jednej strony płaska, z drugiej w prążki. Dzięki płycie sos nie ścieka z rusztu, można na niej też grillować mniejsze kawałki. W zestawie mam jeszcze płytę do pizzy. W połączeniu z pokrywą grill zamienia się w mini piekarnik w ogródku;)
Co do zalet tego urządzenia, to muszę wspomnieć jeszcze o tym, co widać na pierwszy rzut oka. Grill ma naprawdę piękny design i jest bardzo starannie wykonany. Dostępny jest różnych rozmiarach i różnych, żywych kolorach. Obudowa grilla nie nagrzewa się, można więc go przenosić w trakcie grillowania.
GRILLOWANY, MARYNOWANY BAKŁAŻAN
Składniki:
- 1 bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- kilka łyżek oliwy z oliwek + do posmarowania
- sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Bakłażana myję, kroję w plastry, układam na talerzu i solę. Odlewam sok i grilluję plastry bakłażana z każdej strony, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotowuję marynatę: w misce mieszam sok z cytryny, oliwę, rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz. Grillowanego bakłażana odstawiam do ostygnięcia, przekładam do pojemnika, polewam marynata i wkładam do lodówki na kilka godzin. Podaję na kanapki, jako dodatek do sałatek, pity lub wrapa.
SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PAPRYKĄ I GRILLOWANYM TOFU
Składniki:
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
- 1 papryka w dowolnym kolorze
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
- sól i chilli – do smaku
- woda po zielonych oliwkach lub ogórkach kiszonych
Wykonanie:
Tofu kroję w kostkę i wkładam na noc do słoika z wodą po zielonych oliwkach lub ogórkach kiszonych. Następnie kostki tofu i pokrojoną paprykę grilluję na rumiano. Do miski nakładam szpinak, pokrojonego ogórka i pomidora oraz grillowane tofu i paprykę. Dodaję oliwę z oliwek, sok z połówki cytryny, sól i chilli do smaku.
PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW
Składniki:
- 4 papryki w dowolnym kolorze
- 1 szklanka (250 ml) kaszy kuskus (u mnie pełnoziarnista)
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (ok. 285 g)
- 1 szklanka (250 ml) zielonych lub czarnych oliwek
- ew. niewielki pęczek natki pietruszki
- ew. sól, chilli, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Kaszę kuskus wsypuję do miski, zalewam 1,5 szklanki wrzątku, przykrywam i odstawiam na kilka minut. Pomidory razem z olejem blenduję na pastę. Do gotowej kaszy dodaję pastę z pomidorów, posiekaną natkę pietruszki, oliwki i chilli do smaku. Mieszam. Papryki kroję na pół i wyjmuję gniazda nasienne. Do środka nakładam kaszę i układam na ruszcie. Grilluję pod pokrywą, aż papryka trochę zmięknie.
RABAT
Po zniżkę 15% zapraszam TUTAJ 🙂
Brak komentarzy