Składniki:
- kurkuma w proszku 3 łyżki
- czarny pieprz 1/4 łyżeczki
- olej kokosowy 1 łyżeczka
Bardzo bogata w antyoksydanty złota pasta z kurkumy obowiązkowa w lodówce jesienią i zimą;) Świetna na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Wykorzystuję ją do przygotowania kurkuma latte, złotego mleka, do owsianek, jaglanek, zup, sosów, dań, past kanapkowych, szejków, koktajli, dressingów oraz jako maseczkę do twarzy i włosów. Ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, antynowotworowe i wspomagające trawienie.
Wykonanie:
- Do garnuszka wlewam pół szklanki wody (125 ml) i zagotowuję.
- Dodaję kurkumę, pieprz i olej kokosowy. Gotuję na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gęsta pasta.
- Pastę przekładam do słoiczka.
- Przechowuję w lodówce do 3 tygodni.
- Pastą możesz wzbogacić zupę (np. tą) lub koktajl (np. ten).
Na zdrowie:)
Dziękuję za świetny przepis 🙂 Na pewno wypróbuję!
Zaraz spróbuję ,jestem trochę podziemni ona.
Tylko nie Olej kokosowy!
można dać inny:)