Majonez sojowy

  • 15 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • mleko sojowe naturalne (ew. lekko słodzone) 1 szklanka (250 ml)
  • olej (rzepakowy lub słonecznikowy) 1 szklanka (250 ml)
  • sól (jeśli macie to kala namak) ok. 1 łyżeczka
  • musztarda (u mnie sarepska) 1 łyżka
  • sok z cytryny lub ocet (u mnie jabłkowy) 1 cytryna lub 2 łyżki octu
  • pieprz (czarny lub jeśli macie to biały) do smaku (u mnie pół łyżeczki)

Majonez sojowy, inaczej sojonez. Do sałatek, kanapek, burgerów, do wszystkiego…;) Na jego bazie możecie przygotować sos czosnkowy, koperkowy, tatarski, sos curry itd.

DSC_8785_2

Majonez sojowy

Wykonanie:

  1. Do blendera kielichowego wlewam schłodzone mleko sojowe (ja używam tego blendera, wcześniej sojonez robiłam w malakserze, niektórzy używają blendera ręcznego, ale ja nigdy nie próbowałam).
  2. Dodaję sok z cytryny lub ocet jabłkowy, sól (czarna sól kala namak nada jajecznego posmaku), pieprz (biały pieprz też nada lekko jajecznego posmaku) i musztardę.
  3. Blenduję około 2 minuty, po tym czasie zaczynam powoli, cienką strużką wlewać olej.
  4. W miarę blendowania i dolewania oleju, sojonez zacznie gęstnieć.
  5. Schładzam w lodówce (jeszcze zgęstnieje) i przechowuję w lodówce (do tygodnia).
  6. Wypróbujcie w sałatce jarzynowej z kaszy jaglanej (przepis tutaj) lub z wegańskim kebabem (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_8758_2

Majonez sojowy

DSC_8779_2

Majonez sojowy

11 komentarzy

  1. Zrobiłam. Zaskoczyła mnie konsystencja – taka jak majonezu według starych, dobrych, domowych receptur na surowych żółtkach.

    • Ważne, żeby musztarda była gładka (bez ziaren gorczycy). Ja dodaję sarepską, stołową itp. A co do oleju to powinien być neutralny w smaku (rzepakowy, słonecznikowy, delikatna oliwa, z pestek winogron, itp).

Skomentuj