Składniki:
- mleko sojowe naturalne (ew. lekko słodzone) 1 szklanka (250 ml)
- olej (rzepakowy lub słonecznikowy) 1 szklanka (250 ml)
- sól (jeśli macie to kala namak) ok. 1 łyżeczka
- musztarda (u mnie sarepska) 1 łyżka
- sok z cytryny lub ocet (u mnie jabłkowy) 1 cytryna lub 2 łyżki octu
- pieprz (czarny lub jeśli macie to biały) do smaku (u mnie pół łyżeczki)
Majonez sojowy, inaczej sojonez. Do sałatek, kanapek, burgerów, do wszystkiego…;) Na jego bazie możecie przygotować sos czosnkowy, koperkowy, tatarski, sos curry itd.
Wykonanie:
- Do blendera kielichowego wlewam schłodzone mleko sojowe (ja używam tego blendera, wcześniej sojonez robiłam w malakserze, niektórzy używają blendera ręcznego, ale ja nigdy nie próbowałam).
- Dodaję sok z cytryny lub ocet jabłkowy, sól (czarna sól kala namak nada jajecznego posmaku), pieprz (biały pieprz też nada lekko jajecznego posmaku) i musztardę.
- Blenduję około 2 minuty, po tym czasie zaczynam powoli, cienką strużką wlewać olej.
- W miarę blendowania i dolewania oleju, sojonez zacznie gęstnieć.
- Schładzam w lodówce (jeszcze zgęstnieje) i przechowuję w lodówce (do tygodnia).
- Wypróbujcie w sałatce jarzynowej z kaszy jaglanej (przepis tutaj) lub z wegańskim kebabem (przepis tutaj).
Smacznego!
Muszę spróbować, aby sałatki z „prawdziwym” majonezem nie zostawały po spotkaniach rodzinnych 🙂
Zrobiłam. Zaskoczyła mnie konsystencja – taka jak majonezu według starych, dobrych, domowych receptur na surowych żółtkach.
Genialnie napisane cieszę się, że udało mi się trafić na tak dobrze opracowany serwis.
Jaki typ musztardy uzyc i czy mozna inny olej ?
Ważne, żeby musztarda była gładka (bez ziaren gorczycy). Ja dodaję sarepską, stołową itp. A co do oleju to powinien być neutralny w smaku (rzepakowy, słonecznikowy, delikatna oliwa, z pestek winogron, itp).
A jaka jest kaloryczność takiego majonezu?
Niestety nie wiem… Może ktoś umie to policzyć?
Jak długo można ją przechowywać w lodówce?
myślę, że kilka dni
Czy można użyć innego mleka? Czy musi być sojowe?
musi być sojowe…