Składniki:
- soczewica czerwona 1 filiżanka (200 ml)
- woda 3 filiżanki
- marchew 1 sztuka
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 ml)
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- oregano 1 łyżeczka
- bazylia 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- olej (u mnie rzepakowy) 1 łyżeczka
- ulubiony makaron malucha (u mnie bezglutenowe kaczki;)
- koperek lub szczypiorek do posypania
Dzieciaki zazwyczaj uwielbiają sos pomidorowy, a dania które zjadają najchętniej to pomidorówka i makaron w sosie pomidorowym:) Poniżej prosty przepis na makaron bezglutenowy w sosie pomidorowym, do którego przemycone zostały strączki i warzywa.
Wykonanie:
- Soczewicę przepłukuję i zalewam 3 szklankami wody.
- Dodaję pokrojone warzywa i przyprawy.
- Gotuję, aż wszystko będzie miękkie (około 15-20 minut).
- Dodaję wyciśnięty ząbek czosnku (sprawdź tutaj, jak dodawać czosnek do dań), koncentrat pomidorowy i olej. Zagotowuję i gotuję jeszcze przez chwilę.
- Mieszam z makaronem i posypuję koperkiem lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy