Składniki:
- makaron udon 1 opakowanie 200 g
- cebula 2 sztuki
- marchewka 3 sztuki
- kalafior pół główki
- szpinak 2 garście
- pędy bambusa 1 filiżanka (200 ml)
- sezam 4 łyżki
- mielone orzeszki ziemne 4 łyżki
- sos sojowy do smaku
- czosnek 2 ząbki
- imbir w proszku 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
- sól do smaku
Duszone warzywa ze szpinakiem i makaronem udon, z dodatkiem sezamu i mielonych orzeszków ziemnych.
Wykonanie:
- Na patelni podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojoną marchewkę i podzielonego na drobne różyczki kalafiora.
- Podsmażam, podlewam sosem sojowym, dodaję przyprawy, pędy bambusa, szpinak i duszę pod przykryciem około 20 minut.
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (możecie użyć innego azjatyckiego makaronu albo makaronu do spaghetti).
- Do warzyw dodaję sezam, zmielone w młynku do kawy orzeszki ziemne, czosnek i makaron. Mieszam.
Smacznego!
Właśnie zrobiłam! Zamiast kalafiora użyłam brokułów. Przepyszne!
🙂
Jadłam udon ale z bulionem (polecam spróbować w Udon Noodle Bar jeśli ktoś z Warszawy), takiej wersji nie znam, ale chętnie nadrobię zaległości 🙂
Proste, szybkie i genialne w smaku!