Makaron w sosie cukiniowo-koperkowym

  • 30 min
  • 10 składników
82%

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • niewielka cukinia 2 sztuki
  • koperek 1 pęczek
  • czosnek 2 ząbki
  • mleko sojowe niesłodzone 1 filiżanka (200 ml)
  • ew. płatki drożdżowe 2 czubate łyżki
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do podsmażenia
  • makaron (u mnie bezglutenowe świderki) 500 g

Delikatny sos koperkowy na bazie cukinii i mleka sojowego. Pyszny z makaronem:)

Makaron w sosie cukiniowo-koperkowym

Wykonanie:

  1. W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję drobno pokrojone cukinie i podsmażam przez chwilę, mieszając.
  3. Dodaję przyprawy, płatki drożdżowe, zalewam mlekiem sojowym i duszę pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka (u mnie ok. 20 minut).
  4. Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
  5. Na koniec dodaję czosnek i drobno pokrojony koperek. Mieszam i zdejmuję z palnika.
  6. Mieszam z makaronem.

Smacznego!

Makaron w sosie cukiniowo-koperkowym

Makaron w sosie cukiniowo-koperkowym

Makaron w sosie cukiniowo-koperkowym

8 komentarzy

  1. Naprawdę bardzo dobre! Jaglane kokosanki również wypróbowane, zapisuje blog do sprawdzonych i ulubionych 🙂

  2. Dzisiaj zrobione, przed chwilą zjedzone, mąż i mój prawie dwulatek zjedli ze smakiem 🙂 jeszcze się na pochwałę załapałam 😀
    Dzięki za przepis 🙂

Skomentuj