Makaron z sosem porowym

  • 30 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • duży por 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • duży pomidor 1 sztuka
  • naturalny jogurt sojowy ok 400 g
  • olej/oliwa do podsmażenia
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
  • ew. sok z cytryny do smaku
  • makaron (u mnie z czarnej fasoli) do podania

Wegański sos porowy z jogurtem sojowym. Idealny do makaronu albo do kaszy.

Makaron z sosem porowym

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie podsmażam drobno pokrojonego pora.
  2. Dodaję drobno pokrojoną lub utartą marchewkę oraz pokrojonego w kosteczkę pomidora.
  3. Podlewam odrobiną wody, dodaję przyprawy, płatki drożdżowe i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (u mnie około 20 minut).
  4. Dodaję jogurt sojowy i ewentualnie sok z cytryny do smaku.
  5. Podaję z makaronem.

Smacznego!

Makaron z sosem porowym

Makaron z sosem porowym

Makaron z sosem porowym

5 komentarzy

  1. Wiem, że to blog wegański, ale zastanawiam się czy jogurt można zastąpić zwykłą kremówką? Co daje jogurt sojowy? Czy biały pieprz bardzo różni się od zwykłego? – dużo stracę używając czarnego?
    Czy gniazda nasienne pomidorów powinny zostać wycięte?

    • Jeśli jesz nabiał, możesz użyć kremówki lub kwaśnej śmietany. Biały pieprz ma inny smak, lekko „serowy”,ja lubię go do białych sosów, polecam spróbować;) Ale jeśli nie masz, oczywiście może być czarny. Gniazd nasiennych nie wycinam.

  2. Co daje pomidor w tym przepisie? Ja zrobiłam bez, bo ostatnio dodając pomidora do zupy na mleczku kokosowym z fasolą szparagową zupa mi skwaśniała (nie zepsuła się) i smakowała jak kapuśniak… W rezultacie z obecnego przepisu otrzymałam trochę mdławy w smaku sos. No ale co z tym pomidorem?

Skomentuj