Składniki:
- duży por 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- duży pomidor 1 sztuka
- naturalny jogurt sojowy ok 400 g
- olej/oliwa do podsmażenia
- sól do smaku
- biały pieprz do smaku
- ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
- ew. sok z cytryny do smaku
- makaron (u mnie z czarnej fasoli) do podania
Wegański sos porowy z jogurtem sojowym. Idealny do makaronu albo do kaszy.
Wykonanie:
- W garnku na oliwie podsmażam drobno pokrojonego pora.
- Dodaję drobno pokrojoną lub utartą marchewkę oraz pokrojonego w kosteczkę pomidora.
- Podlewam odrobiną wody, dodaję przyprawy, płatki drożdżowe i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (u mnie około 20 minut).
- Dodaję jogurt sojowy i ewentualnie sok z cytryny do smaku.
- Podaję z makaronem.
Smacznego!
Ale atrakcyjnie to danie wygląda 🙂
Wiem, że to blog wegański, ale zastanawiam się czy jogurt można zastąpić zwykłą kremówką? Co daje jogurt sojowy? Czy biały pieprz bardzo różni się od zwykłego? – dużo stracę używając czarnego?
Czy gniazda nasienne pomidorów powinny zostać wycięte?
Jeśli jesz nabiał, możesz użyć kremówki lub kwaśnej śmietany. Biały pieprz ma inny smak, lekko „serowy”,ja lubię go do białych sosów, polecam spróbować;) Ale jeśli nie masz, oczywiście może być czarny. Gniazd nasiennych nie wycinam.
Co daje pomidor w tym przepisie? Ja zrobiłam bez, bo ostatnio dodając pomidora do zupy na mleczku kokosowym z fasolą szparagową zupa mi skwaśniała (nie zepsuła się) i smakowała jak kapuśniak… W rezultacie z obecnego przepisu otrzymałam trochę mdławy w smaku sos. No ale co z tym pomidorem?
troche przełamuje smak:)