Makaron z truskawkami i z sosem „sernikowym”

  • 20 min
  • 7 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • makaron (może być bezglutenowy lub pełnoziarnisty) 250 g
  • truskawki 250 g
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • sok z jednej cytryny
  • wanilia (w cukrze/paście/ekstrakcie) do smaku
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku
  • ulubione mleko roślinne (np. sojowe, owsiane, ryżowe) kilka łyżek

Klasyczny wiosenno-letni obiad, uwielbiany przez moje dzieci, czyli makaron z truskawkami i z waniliowym sosem „serniczkowym” na bazie tofu. Prosty i pyszny.

Makaron z truskawkami i z sosem "sernikowym"

Makaron z truskawkami i z sosem „sernikowym”

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli chcesz, żeby danie było zdrowsze, użyj makaronu pełnoziarnistego, a cukier zastąp innym słodzidłem (np. erytrolem, syropem klonowym).
  2. Przygotowuję sos sernikowy. Tofu kroję w kostkę i umieszczam w blenderze. Ja używam blendera wysokoobrotowego, dzięki czemu sos jest idealnie gładki, jednak, jeśli takiego nie posiadasz, możesz użyć zwykłego blendera, a nawet rozgnieść tofu widelcem.
  3. Dodaję sok z cytryny, wanilię i słodzidło.
  4. Blenduję składniki, powoli dolewając mleka roślinnego, aby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany.
  5. Makaron nakładam na talerze, polewam sosem i posypuję pokrojonymi truskawkami.
  6. Danie możesz dodatkowo wzbogacić listkami mięty.

Smacznego!

Makaron z truskawkami i z sosem "sernikowym"

Makaron z truskawkami i z sosem „sernikowym”

Makaron z truskawkami i z sosem "sernikowym"

Makaron z truskawkami i z sosem „sernikowym”

Makaron z truskawkami i z sosem "sernikowym"

Makaron z truskawkami i z sosem „sernikowym”

 

Brak komentarzy

Skomentuj