Składniki na 2 porcje:
- makaron (może być bezglutenowy lub pełnoziarnisty) 250 g
- truskawki 250 g
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- sok z jednej cytryny
- wanilia (w cukrze/paście/ekstrakcie) do smaku
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku
- ulubione mleko roślinne (np. sojowe, owsiane, ryżowe) kilka łyżek
Klasyczny wiosenno-letni obiad, uwielbiany przez moje dzieci, czyli makaron z truskawkami i z waniliowym sosem „serniczkowym” na bazie tofu. Prosty i pyszny.

Makaron z truskawkami i z sosem „sernikowym”
Wykonanie:
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli chcesz, żeby danie było zdrowsze, użyj makaronu pełnoziarnistego, a cukier zastąp innym słodzidłem (np. erytrolem, syropem klonowym).
- Przygotowuję sos sernikowy. Tofu kroję w kostkę i umieszczam w blenderze. Ja używam blendera wysokoobrotowego, dzięki czemu sos jest idealnie gładki, jednak, jeśli takiego nie posiadasz, możesz użyć zwykłego blendera, a nawet rozgnieść tofu widelcem.
- Dodaję sok z cytryny, wanilię i słodzidło.
- Blenduję składniki, powoli dolewając mleka roślinnego, aby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany.
- Makaron nakładam na talerze, polewam sosem i posypuję pokrojonymi truskawkami.
- Danie możesz dodatkowo wzbogacić listkami mięty.
Smacznego!

Makaron z truskawkami i z sosem „sernikowym”

Makaron z truskawkami i z sosem „sernikowym”

Makaron z truskawkami i z sosem „sernikowym”
Brak komentarzy