Składniki:
- suszone śliwki niesiarkowane 1 szklanka
- mak 1/2 szklanki
Do przygotowania tych świątecznie kojarzących się w smaku trufli potrzeba zaledwie dwóch składników i dziesięciu minut. Na wypadek ochoty na coś słodkiego warto mieć w lodówce takie kulki pełne witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Czasem wzbogacam je o zmielone siemię lniane. Możesz spróbować też z innymi dodatkami, np. cynamonem.
Wykonanie:
- Śliwki zalewam wodą i odstawiam na min. 2 godziny lub na noc.
- Mak mielę w młynku do kawy.
- Odsączone śliwki i mak wrzucam do blendera/malaksera i miksuję, aż powstanie plastyczna masa.
- Lepię kulki.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Mak surowy? sypki?
tak, surowy sypki mak. Możesz też kupić surowy zmielony, będzie jeszcze mniej pracy;)
Pingback: » Makowe trufle z suszoną śliwką"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii
Uwielbiam takie przekąski, wyglądają przepysznie!
https://buszujwkuchni.com/- zapraszam 🙂