Składniki na formę 21 cm:
- mak mielony 400 gr
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
- woda 2 szklanki (po 250 ml)
- aromat migdałowy (najlepiej naturalny) 1 łyżka
- skórka pomarańczowa 100 gr
- jabłka 2 sztuki
- ksylitol/erytrol/cukier 8 łyżek
- żurawina suszona 1 filiżanka (200 ml)
- rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
- orzechy włoskie 1/2 filiżanki
- migdały 1/2 filiżanki
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- olej kokosowy 4 łyżki
- kasza manna lub kukurydziana 1 filiżanka (200 ml)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
Makowiec japoński, znany też jako makowiec bez ciasta albo makowiec z jabłkami to jest właśnie to co najlepsze w makowcu, czyli słodka masa makowa z bakaliami. Wilgotny, ciężki, oblany czekoladą. Bardzo łatwy do zrobienia!
Wykonanie:
- Mak zalewam w garnku mlekiem sojowym i wodą. Gotuję 10 minut, od czasu do czasu mieszając i odstawiam na godzinę, żeby mak napęczniał.
- Do maku dodaję aromat migdałowy, olej kokosowy, ksylitol lub cukier, żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokruszone orzechy i migdały.
- Jabłka blenduję na puree, dodaję do masy i mieszam.
- Dodaję mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę lub kukurydzianą. Mieszam dokładnie. (Mannę polecam wsypywać stopniowo, mieszać i gdy masa będzie bardzo gęsta zaprzestać dodawanie. Manna jeszcze napęcznieje a po ostygnięciu makowca, stwardnieje).
- Masę wykładam do wysmarowanej olejem formy.
- Piekę około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Studzę w formie.
- Po przestygnięciu polewam gorzka czekoladą roztopioną z odrobiną oleju, mleka roślinnego lub wody.
- Posypuję zmielonymi migdałami lub płatkami migdałowymi.
Smacznego!

Makowiec japoński
Co prawda już po świętach, ale bardzo kusi mnie, żeby przetestować ten przepis. Zapowiada się bardzo smacznie 🙂 Przy okazji życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku 🙂 Pozdrawiam!
Czym zastąpić kaszę manną aby wyeliminować gluten ?
kaszą kukurydzianą:)
Czy ten mak samemu się mieli czy jest gotowy do kupienia? Bo chyba nie chodzi Państwu o taka gotową masę makową?
Można kupić mak mielony. Nie chodzi o masę. Można też zmielić samodzielnie;)
Skąd wziąć naturalny aromat migdałowy?
tzw. ekstrakt migdałowy, ja kupuję przez internet, nie szukałam w sklepach…
Mak mielony…? Gdzie mozna kupic?
U mnie w domu ten makowiec w wersji nieweganskiej (mak gotowany w normalnym mleku) robi sie odkad pamietam ( grubo ponad 40 lat ;)). Ale mle sie po gotowaniu i napecznieniu, nie przed.
ooo, pewnie można i tak:) Ja kupuję w większych supermarketach mielony:)
Jaka jest średnica tortownicy na taka ilość składników?
21 cm
Kasza manna ma byc gotowana czy wrzucamy surowa?
surowa:)
Mam pytanie odnośnie maku, należy go gotować w podanych składnikach, czy mozna zastąpić mleko sojowe mlekiem ryżowym? czy odstawiony mak do napęcznienia, później należy odcedzić z nadmiaru wody i mleka, czy pozostawić w garnku, którym się gotowała, po czym dodawać wymienione składniki?
Może być dowolne roślinne mleko:) i nie odcedzamy:)
Można kaszę zastąpić np. mąką kukurydzianą? coś bezglutenowego.
a kaszka kukurydziana?
A jaka wersja jest smaczniejsza z kasza manna (kupiłabym orkiszową) czy kukurydziana ?
p.s Mam książkę i się napajam jej pięknem i świetnymi przepisami
Cieszę się, że książka Ci się podoba! Ja jestem na wakacjach i jeszcze jej nie widziałam…;) Kaszka dowolna, nie czuć jej, tylko skleja masę.
Dziękuję za odpowiedz
Skórka z pomarańczy – po prostu starta świeża skórka czy kandyzowana?
jaką wolisz:)
Mam mąkę kukurydzianą. Może być zamiast kaszy kukurydzianej? Czy nie wyjdzie? Musi być bezglutenowo, a tu gdzie mieszkam, ciężko spotkac kaszę kukurydzianą.
I jeszcze te łyżki oleju kokosowego w formie roztopionej czy stałej?
Myślę, że może być mąka. Olej może być stały, jak dodamy do ciepłego maku, to się rozpuści:)
A czy mąkę ziemniaczaną można czymś zastąpić? Ryżowa na przykład? (Ja z kolei bez psiankowatych)
tak, moze byc ryzowa:)
A czy mogłabym zatąpić manne podgotowaną kaszą jaglaną?
a może zmielona kaszą jaglaną? w blenderze, albo w młynku do kawy? Tylko trzeba by ją uprażyć na sucho, żeby pozbyc się goryczki. Myślę, że można by też dodać płatki jaglane zamiast manny.
płatki jaglane w 100% się sprawdziły. Ciacho palce lizać!!!!
super:)))
Dziękuję za podpowiedź,spróbuję z platkami i dam znać jak wyszło😊WESOŁYCH ŚWIĄT!
dodałam mleko roslinne i wode do zmielonego maku, i ten mak to wszystko od razu wchłonal, ciezko bylo to zagotować i jeszcze gotować przez 10 min. Te 400 gr maku ze szklanka melka roslinnego i dwiema szklankami wody to suchy byl;/ tak ma byc??
tak. pewnie zależy od maku… Podlałaś dodatkową ilością płynu?
Ja dałam właśnie suche płatki jaglane ok. 300 ml i wyszło idealnie. Mleko migdałowe, a zamiast cukru – pół szkl. syropu klonowego. Skórka otarta z połowy świeżej pomarańczy. A i mak miałam cały więc mieliłam po ugotowaniu i napęczmieniu. Reszta jak w przepisie. Wyszedł pyszny, doskonale zwarty makowiec. Proporcje są idealne. Będę powtarzać 🙂
Super! Dzięki za info:)
Zrobione wg przepisu i wyszło przepyszniutkie!!! Polecam!
Bardzo się cieszę:)))
A może quinoa zagotowana zamiast kaszy kukurydzianej/kaszy manny? Albo mąka owsiana lub kasza gryczana?
pewnie:)
Przepyszyny…. bedzie jednym z faworytów na tegoroczne święta:)
Cieszę się😘
olej kokosowy można zastąpić masłem klarowanym? 🙂
myslę, że tak
Wypróbuję w tym roku, pysznie wygląda 😍 Czy zamiast cukru może być syrop klonowy albo miód? 🙂
jasne:)
A zamiast kaszy manny albo kukurydzianej może być zmielone siemię lniane? Czy może za bardzo zmieni smak ciasta?
może być:)
Czy można czymś zastąpić olej kokosowy?
mozna dodać inny tłuszcz lub masło orzechowe:)
Jestem pozytywnie zaskoczona! Świetny przepis. Nastawiałm się, że bez jajek to nie bedzie to samo, a tu wychodzi bardzo bliski oryginału. Teściowa się nie zorientowała 😄
och wspaniale!:)
Witam, na jaki rozmiar blaszki jest przepis?
21 cm:)