Składniki:
- masa makowa puszka 850 gramów
- kaszka kukurydziana lub manna 6 łyżek
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- mleko roślinne lub woda 4 łyżki
- olej do wysmarowania formy
- ew. ulubione orzechy (u mnie włoskie) 1 filiżanka (200 ml)
Makowiec na ostatnią chwilę. Wystarczy chwila mieszania i pół godziny w piekarniku. Ciacho dla zabieganych:)
Wykonanie:
- Masę makową przekładam do miski (jeżeli chcecie, możecie użyć domowej masy makowej).
- Dodaję kaszkę kukurydzianą lub mannę i mieszam. Możecie dodać też ulubione orzechy.
- Przekładam do wysmarowanej olejem torownicy (u mnie 21 cm).
- Piekę pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję cztery łyżki mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Ciasto polewam roztopiona czekoladą.
- Kroję po przestygnięciu.
Smacznego!
Pycha 👍🏻
🙂
Kaszka kukurydziana ma byc ugotowana czy surowa?
surowa