Makowiec kryzysowy

  • 35 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • masa makowa puszka 850 gramów
  • kaszka kukurydziana lub manna 6 łyżek
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • mleko roślinne lub woda 4 łyżki
  • olej do wysmarowania formy
  • ew. ulubione orzechy (u mnie włoskie) 1 filiżanka (200 ml)

Makowiec na ostatnią chwilę. Wystarczy chwila mieszania i pół godziny w piekarniku. Ciacho dla zabieganych:)

dsc_3638_2

Makowiec kryzysowy

Wykonanie:

  1. Masę makową przekładam do miski (jeżeli chcecie, możecie użyć domowej masy makowej).
  2. Dodaję kaszkę kukurydzianą lub mannę i mieszam. Możecie dodać też ulubione orzechy.
  3. Przekładam do wysmarowanej olejem torownicy (u mnie 21 cm).
  4. Piekę pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  5. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
  6. Dodaję cztery łyżki mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  7. Ciasto polewam roztopiona czekoladą.
  8. Kroję po przestygnięciu.

Smacznego!

dsc_3634_2

Makowiec kryzysowy

dsc_3629_2

Makowiec kryzysowy

dsc_3611_2

Makowiec kryzysowy

4 komentarze

Skomentuj