Składniki:
- tapioka w kulkach 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne ok. 1 litr
- ksylitol/cukier do smaku (u mnie 4 łyżki)
- maliny 1 szklanka
- biała czekolada wegańska 1 tabliczka (100 g)
- orzeszki ziemne solone garść
Delikatny mleczno-malinowy pudding z tapioki pod polewą z białej czekolady i słonych orzeszków ziemnych.
Wykonanie:
- Kulki tapioki zalewam mlekiem roślinnym i odstawiam na 2 godziny (możecie zalać i odstawić na noc).
- Gotuję tak długo, aż wszystkie kulki będą przezroczyste (u mnie ok. 30 minut).
- Maliny blenduję lub rozgniatam na mus.
- Pod koniec gotowania do tapioki dodaję mus malinowy i dosładzam do smaku (u mnie 4 łyżki ksylitolu).
- Pudding rozlewam do miseczek/słoików.
- Orzeszki rozdrabniam w moździerzu albo tłuczkiem.
- Czekoladę rozpuszczam w 3 łyżkach mleka roślinnego lub wody.
- Pudding posypuję orzeszkami i polewam roztopiona czekoladą.
- Schładzam w lodówce.
Smacznego!
Ależ to pięknie wygląda! Bardzo apetycznie samo w sobie, a te pucharki jeszcze bardziej to podkreślają 🙂