Składniki:
- orzechy nerkowca 1 szklanka (250 ml)
- daktyle suszone 1 szklanka (250 ml)
- mocna kawa 1 szklanka (250 ml)
- Amaretto 1 kieliszek
- mleko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- roślinna galaretka (najlepiej malinowa) 2 opakowania
- cukier/ksylitol/erytrol 5 łyżek
- kakao naturalne 1 łyżka
- maliny 1 szklanka (250 g)
Malinowy tort tiramisu bez pieczenia. Na spodzie z nerkowców i daktyli nasączonych w mocnym espresso i amaretto. W wersji dla dzieci daktyle namoczcie w kawie zbożowej:)
Wykonanie:
- Mleko kokosowe wstawiam na noc do lodówki.
- Daktyle zalewam gorącą kawą z dodatkiem Amaretto. Przykrywam i odstawiam na min. godzinę.
- W malakserze miksuję orzechy nerkowca. Dodaję odsączone daktyle i miksuję razem, aż powstanie plastyczna masa.
- Masą wykładam spód tortownicy (u mnie 21 cm), układam na niej warstwę malin i wstawiam do lodówki.
- Tofu blenduję razem z gęstą częścią mleka kokosowego (z dwóch puszek), galaretkami (proszek) i ksylitolem. Przekładam do garnka i zagotowuję.
- Gotuję dwie minuty, mieszając.
- Po lekkim przestudzeniu masę wylewam na spód z malinami. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
- Przed podaniem posypuję kakao i ozdabiam malinami.
Smacznego!
MISTRZOSTWO !
Ależ to musiało być dobre… 🙂
oj było…
Aaa jakie to musi być pyszne, chcę
Pyszności 🙂
Hej, jakiej galaretki uzylas? Mieszkam za granica i nie wiem czy 2 opakowania beda odpowiadaly tej samej ilosci co galaretka polska 😉
40 g:) Ważne, żeby była roślinna, bo inaczej się ją przygotowuje. Możesz też użyć agaru.
WITAM,\ czy Agar w takiej samej ilości jak galaretka? Świetny przepis 🙂
z agarem nie testowałam…