Mango Sticky Rice

  • 30 min
  • 6 składników
93%

Składniki:

  • ryż (sticky lub glutinious rice, ew. ryż do sushi lub najtańszy biały ryż) 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • dojrzałe mango 1 sztuka
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki)
  • sól pół łyżeczki
  • ew. sezam do posypania

Kto był w Tajlandii, na pewno zna ten tradycyjny tajski deser. Ja jeszcze nie byłam, więc na razie jem swoją domową wersję;) Polecam na śniadanie na ciepło albo na zimno na deser.

DSC_9790_2

Mango Sticky Rice

Wykonanie:

  1. Ryż gotuję na wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (różnie w zależności od użytego ryżu).
  2. Mleko kokosowe przelewam do miski, dodaję sól, słodzę i mieszam.
  3. 1/4 mleka zostawiam, a resztę przelewam do ugotowanego ryżu i gotuję jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie mleko.
  4. Ryż przekładam do miseczek, dekoruję pokrojonym mango, polewam pozostałym mlekiem kokosowym i posypuję uprażonym na suchej patelni sezamem.

Smacznego!

DSC_9791_2

Mango Sticky Rice

DSC_9834_2

Mango Sticky Rice

DSC_9827_2

Mango Sticky Rice

2 komentarze

Skomentuj