Składniki:
- ryż (sticky lub glutinious rice, ew. ryż do sushi lub najtańszy biały ryż) 1 filiżanka (200 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- dojrzałe mango 1 sztuka
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki)
- sól pół łyżeczki
- ew. sezam do posypania
Kto był w Tajlandii, na pewno zna ten tradycyjny tajski deser. Ja jeszcze nie byłam, więc na razie jem swoją domową wersję;) Polecam na śniadanie na ciepło albo na zimno na deser.
Wykonanie:
- Ryż gotuję na wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (różnie w zależności od użytego ryżu).
- Mleko kokosowe przelewam do miski, dodaję sól, słodzę i mieszam.
- 1/4 mleka zostawiam, a resztę przelewam do ugotowanego ryżu i gotuję jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie mleko.
- Ryż przekładam do miseczek, dekoruję pokrojonym mango, polewam pozostałym mlekiem kokosowym i posypuję uprażonym na suchej patelni sezamem.
Smacznego!
Jaka jest kaloryczność tego dania?
Może ktoś policzy?