Marchwiowa zupa orientalna z fasolą mung

  • 40 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • fasola mung 1 filiżanka
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 1 kilogram
  • suszone grzyby garść
  • jarmuż 2 liście
  • pasta shiro miso 3 łyżki
  • jasny sos sojowy do smaku
  • olej kokosowy do podsmażenia
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • goździki (u mnie mielone) 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Orientalna wersja zupy marchwiowej z fasolą mung i jarmużem. Z dodatkiem imbiru i pasty shiro miso.

DSC_51931

Marchwiowa zupa orientalna z fasolą mung

Wykonanie:

  1. Do małego garnka wsypuję filiżankę fasoli mung, dodaję 3 filiżanki wody i gotuję do miękkości (u mnie około 30 minut).
  2. W dużym garnku na oleju kokosowym podsmażam cebulę.
  3. Dodaję utartą marchewkę, grzyby suszone, przyprawy, sos sojowy i pastę shiro miso. Zalewam wodą.
  4. Gotuję około 30 minut.
  5. 5 minut przed końcem gotowania dodaję drobno pokrojone liście jarmużu i fasolę mung (razem z wodą, w której się gotowała).

Smacznego!

DSC_52011

Marchwiowa zupa orientalna z fasolą mung

DSC_52091

Marchwiowa zupa orientalna z fasolą mung

1 Komentarz

  1. Tak, zupa to Zupa. Może stanowić główne danie, może być przystawką, może rozgrzewać zimą, jak ta zamieszczona na blogu lub chłodzić latem – chłodniki. Może wywoływać dreszcze – u mnie czernina lub być wspomnieniem, smakiem dzieciństwa – dla mnie ogórkowa i pomidorowa. Wygodna w przygotowaniu. Z kubkiem odgrzanej zupy można wtulić się wieczorem w fotel. Można podać w wazie i smakiem zaskoczyć gości. Zupa powinno się pisać przez duże Z.

Skomentuj