Składniki na tortownicę 20 cm:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 szklanki (po 250 ml)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
- sok i skórka z jednej cytryny
- wanilia do smaku
- wegańskie masło (u mnie osełka od Wege Sióstr) 200 g
- dżem jagodowy do posmarowania
- jagody do dekoracji
Uwielbiam roślinne serniki i uwielbiam, jak są z jagodami… Więc zrobiłam taki specjalnie dla siebie;)

Maślany sernik wegański z jagodami
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Dodaję mleko roślinne i gotuję na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie bardzo miękka (15-20 minut).
- Gorącą kaszę przekładam do blendera (ja używam tego).
- Dodaję pokrojone z kosteczkę tofu, pokrojone wegańskie masło, wanilię, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część) i słodzę do smaku.
- Blenduję dokładnie na gładką masę.
- Masę przekładam do formy (u mnie 20 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą.
- Po przestygnięciu wkładam do lodówki na noc.
- Przed podaniem smaruję dżemem jagodowym i posypuję jagodami (świeżymi lub mrożonymi).
- Przepisy na inne wegańskie serniki znajdziecie TUTAJ😉
Smacznego!

Maślany sernik wegański z jagodami

Maślany sernik wegański z jagodami

Maślany sernik wegański z jagodami

Maślany sernik wegański z jagodami
Czy zamiast masła można użyć po prostu stałego tłuszczu, np. oleju kokosowego? 🙂
Tak:) Smak nie będzie taki maślany, ale konsystencja będzie nadal kremowa.
A na gramy to ile tego tofu? 🤨
180 g
Czy można pominąć tofu?
Można, wyjdzie maślany jagielnik, też dobry:)
Hej mam pytanie co zrobic jak po nocy w lodowce sernik nie zastygł?
oooo, to już nie zastygnie… W tej sytuacji są dwie opcje: 1. Przelożyć całośc do garnka, dodać agar, wymieszać bardzo dokładnie i pogotować 2 minuty na małym ogniu. Przełożyć do formy i po przestygnięciu schłodzić w lodówce. Opcja nr 2 to przerobić go na sernik lodowy;) Zamrozić i wyjąć ok 15 min przed podaniem. A jak gotowałaś jaglankę to az do monetu, kiedy była bardzo miękka i wchłonęła cały płyn? to bardzo ważne. I czy dokładnie ją zblendowałaś? Pozdrawiam:)
Dwie Siostry to wydawnictwo, osełkę robią Wege Siostry 🙂
aaaaaa:) juz poprawione, dzieki!:)
Czy zamiast masła można użyć nerkowców namoczonych przez noc i następnie wypłukanych?
mozna sprobowac:)
Dziękuję za ten przepis! No magia! Dzięki.
Hej, czy potrzebna cała kostka masła?
ja dodaję całą kostkę, ale taką z nerkowców, od wege sióstr:)
Czyli to jest sernik bez pieczenia? 🤔
tak:)