Maślany sernik wegański z jagodami

  • 35 min
  • 9 składników
100%

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 szklanki (po 250 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • wanilia do smaku
  • wegańskie masło (u mnie osełka od Wege Sióstr) 200 g
  • dżem jagodowy do posmarowania
  • jagody do dekoracji

Uwielbiam roślinne serniki i uwielbiam, jak są z jagodami… Więc zrobiłam taki specjalnie dla siebie;)

Maślany sernik wegański z jagodami

Maślany sernik wegański z jagodami

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Dodaję mleko roślinne i gotuję na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie bardzo miękka (15-20 minut).
  3. Gorącą kaszę przekładam do blendera (ja używam tego).
  4. Dodaję pokrojone z kosteczkę tofu, pokrojone wegańskie masło, wanilię, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część) i słodzę do smaku.
  5. Blenduję dokładnie na gładką masę.
  6. Masę przekładam do formy (u mnie 20 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą.
  7. Po przestygnięciu wkładam do lodówki na noc.
  8. Przed podaniem smaruję dżemem jagodowym i posypuję jagodami (świeżymi lub mrożonymi).
  9. Przepisy na inne wegańskie serniki znajdziecie TUTAJ😉

Smacznego!

Maślany sernik wegański z jagodami

Maślany sernik wegański z jagodami

 

Maślany sernik wegański z jagodami

Maślany sernik wegański z jagodami

Maślany sernik wegański z jagodami

Maślany sernik wegański z jagodami

Maślany sernik wegański z jagodami

Maślany sernik wegański z jagodami

 

10 komentarzy

    • oooo, to już nie zastygnie… W tej sytuacji są dwie opcje: 1. Przelożyć całośc do garnka, dodać agar, wymieszać bardzo dokładnie i pogotować 2 minuty na małym ogniu. Przełożyć do formy i po przestygnięciu schłodzić w lodówce. Opcja nr 2 to przerobić go na sernik lodowy;) Zamrozić i wyjąć ok 15 min przed podaniem. A jak gotowałaś jaglankę to az do monetu, kiedy była bardzo miękka i wchłonęła cały płyn? to bardzo ważne. I czy dokładnie ją zblendowałaś? Pozdrawiam:)

Skomentuj