Masło z kaszy jaglanej

  • 30 min
  • 6 składników
91%

Składniki:

  • surowa kasza jaglana 1/3 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • mleko sojowe naturalne 1/2 szklanki
  • olej kokosowy bezzapachowy 1/2 szklanki
  • sól do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki)
  • kurkuma szczypta

Przepis na roślinne, neutralne w smaku smarowidło do kanapek, które może być alternatywą dla masła. Najlepiej użyjcie bezzapachowego oleju kokosowego, żeby masło miało neutralny smak.

DSC_90511

Masło z kaszy jaglanej

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą i gotuję w szklance wody, tak długo, aż się trochę rozgotuje (około 20 minut).
  2. Przekładam do blendera (można użyć też blendera ręcznego), dodaję sól, kurkumę, mleko sojowe i miksuję na gładką masę.
  3. Dodaję olej kokosowy i miksuję tak długo, aż masło będzie dobrze napowietrzone i puszyste.
  4. Przekładam do naczynia i przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_90531

Masło z kaszy jaglanej

34 komentarze

  1. A po co wam te mleka ryżowe czy też sojowe?
    One składają się prawie wyłącznie (98,5 %) z wody.

    • Hej Ewa, ja używam mlek roślinnych jako zamiennik mleka zwierzęcego, ze względu na smak i fortyfikację.

    • Bo mleko od krowek jest dla dzieci krowek. Wiec jesli nia nie jestes – zostaw mleko krowie dla cielakow 🙂 Polecam obejrzenie earthlings.

    • hej, możesz użyć nierafinowanego, ja czasem też takie robię, ale wtedy masło będzie pachnieć kokosem i mniej pasować do wytrawnych kanapek, raczej na słodko. Ale jak kto lubi:)

  2. Pingback: Masło wegańskie z kaszy jaglanej – Dmucham w kaszę

  3. Cudowne przepisy i w ogole swietna strona! Fajnie, ze ktos poswieca swoj czas na taka motywacje dla innych. Czolem i oby tak dalej 🙂

  4. Heej właśnie siędzę w pracy na przerwie jem sobie pudding z nasion chia z bananem i przypadkowo trafiłam na tą stronę!!! Jestem zachwycona już nie mogę się doczekać gotowania :))) Dam znać jak wypróbuję co nie co. Pozdrawiam 🙂

  5. Dzisiaj zrobiłam takie masło slonecznikowe i nie wiem co mnie pokusilo dodać podsmazonej cebulki z czosnkiem :/

  6. Znaczy może pasuje, ale chyba mam przesyt w takim razie na taki układ. ,bo ostatnio non stop jadłam w tym składzie soczewice, fasolę albo soje . 😉

  7. Pingback: Wegańskie masło | | Soie

  8. Masło wychodzi mi strasznie kruche i ciężko się rozsmarowuje 🙁 Nie wiem w czym tkwi błąd 🙁

  9. JAKIE TO JEST PYSZNE!!! Robiłam na owsianym i w ogóle kocham kasze jaglaną, ale to, jak jej smak się tu komponuje… no przepycha 😋

Skomentuj