Składniki:
- surowa kasza jaglana 1/3 szklanki
- woda 1 szklanka
- mleko sojowe naturalne 1/2 szklanki
- olej kokosowy bezzapachowy 1/2 szklanki
- sól do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki)
- kurkuma szczypta
Przepis na roślinne, neutralne w smaku smarowidło do kanapek, które może być alternatywą dla masła. Najlepiej użyjcie bezzapachowego oleju kokosowego, żeby masło miało neutralny smak.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą i gotuję w szklance wody, tak długo, aż się trochę rozgotuje (około 20 minut).
- Przekładam do blendera (można użyć też blendera ręcznego), dodaję sól, kurkumę, mleko sojowe i miksuję na gładką masę.
- Dodaję olej kokosowy i miksuję tak długo, aż masło będzie dobrze napowietrzone i puszyste.
- Przekładam do naczynia i przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Jak długo może stać w lodówce takie masło ?
u mnie około tygodnia i daje radę:)
Czy z mleka ryżowego też wyjdzie ?*
no pewnie:)
A po co wam te mleka ryżowe czy też sojowe?
One składają się prawie wyłącznie (98,5 %) z wody.
Hej Ewa, ja używam mlek roślinnych jako zamiennik mleka zwierzęcego, ze względu na smak i fortyfikację.
Bo mleko od krowek jest dla dzieci krowek. Wiec jesli nia nie jestes – zostaw mleko krowie dla cielakow 🙂 Polecam obejrzenie earthlings.
Sorry, ale olej kokosowy bezzapachowy jest rafinowany, czyli niezdrowy.
hej, możesz użyć nierafinowanego, ja czasem też takie robię, ale wtedy masło będzie pachnieć kokosem i mniej pasować do wytrawnych kanapek, raczej na słodko. Ale jak kto lubi:)
Poda ktoś kaloryczność masełka i zawartość węgli, tluszczy i białka?
Pingback: Masło wegańskie z kaszy jaglanej – Dmucham w kaszę
Cudowne przepisy i w ogole swietna strona! Fajnie, ze ktos poswieca swoj czas na taka motywacje dla innych. Czolem i oby tak dalej 🙂
Dzięęęęęki! Miłego gotowania;)
Heej właśnie siędzę w pracy na przerwie jem sobie pudding z nasion chia z bananem i przypadkowo trafiłam na tą stronę!!! Jestem zachwycona już nie mogę się doczekać gotowania :))) Dam znać jak wypróbuję co nie co. Pozdrawiam 🙂
No to czekam na info;)
Super. A nie wychodzi to masło zbyt rzadkie?
wg mnie takie akurat:)
Dzisiaj zrobiłam takie masło slonecznikowe i nie wiem co mnie pokusilo dodać podsmazonej cebulki z czosnkiem :/
nie pasuje? brzmi dobrze…
Znaczy może pasuje, ale chyba mam przesyt w takim razie na taki układ. ,bo ostatnio non stop jadłam w tym składzie soczewice, fasolę albo soje . 😉
Pingback: Wegańskie masło | | Soie
Czy kaszę przed blendowaniem schłodzić? Czy też blendować na ciepło?
ja blenduję na ciepło
Moim zdaniem, zamiast kurkumy lepiej dodać odrobinę soku z marchwi. Dla koloru i słodkości. Albo z dyni.
Masło wychodzi mi strasznie kruche i ciężko się rozsmarowuje 🙁 Nie wiem w czym tkwi błąd 🙁
ja w tej sytuacji dodałabym płynnego oleju
Jakiś inny olej zamiast kokosowego? U nas uczulenie na kokos niestety…
niestety nie próbowałam z innym…kokosowy ma stałą konsystencję…
Zastanawiam sie czy to by wyszlo na masle klarowanym ?
niestety nie wiem…
jakim mlekiem zastapic sojowe?
sojowe najlepsze, ale myślę, że migdałowe powinno dać radę.
JAKIE TO JEST PYSZNE!!! Robiłam na owsianym i w ogóle kocham kasze jaglaną, ale to, jak jej smak się tu komponuje… no przepycha 😋
och:) smacznego i na zdrowie:)