Znacie matchę? To japońska zielona herbata w proszku o intensywnie zielonym kolorze. Uznawana jest za najcenniejszy rodzaj japońskiej herbaty. Jest niezwykle zdrowa. To najbogatsze źródło przeciwutleniaczy, spowalniających procesy starzenia i zapobiegających chorobom. Przy tym ma piękny zielony kolor, można więc wykorzystywać ją w kuchni jako zdrowy, naturalny barwnik.
Ja dodaję ją głównie do gorących napojów, zimnych koktajli, do wypieków i deserów. W tym poście chciałam pokazać Wam przepis na Koktajl Dalgona z matchą i kurkumą i Ryżowe lody z matchą.
Koktajl Dalgona z matchą i kurkumą
Składniki:
- 1 filiżanka (200 ml) schłodzonego mleka roślinnego
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 2 łyżeczki cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu/erytrolu
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka matchy
Wykonanie:
Puszkę z mlekiem kokosowym wkładam na noc do lodówki. Banana kroję w plasterki i zamrażam. Następnie gęstą część mleczka kokosowego przekładam do miski i ubijam mikserem na pianę. Dodaję łyżeczkę matchy, 2 łyżeczki cukru pudru i miksuję. Do blendera wkładam zamrożone plasterki banana, dodaję łyżeczkę kurkumy i mleko roślinne. Blenduję. Koktajl wlewam do szklanki. Na wierzch nakładam zieloną piankę.
Wskazówki:
Koktajl możecie polać matchą wymieszaną z cukrem pudrem i odrobiną wody.
Zamiast kurkumy możecie użyć niebieskiej spiruliny.
Ryżowe lody z matchą
Składniki na kilkanaście sztuk:
- 1/2 szkl. ugotowanego do miękkości ryżu (125 ml)
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1 dojrzały banan
- 1 lyżeczka matchy
- cukier/ksylitol/erytrol – do smaku
Wykonanie:
Puszkę z mleczkiem kokosowym wkładam na noc do lodówki. Do blendera przekładam gęstą część mleka kokosowego, ugotowany, ostudzony ryż i pokrojonego banana. Dodaje matchę i słodzę do smaku. Blenduję dokładnie i przekładam do pojemniczków na lody. Zamrażam.
Smacznego:)
Mniam, te ryżowe lody brzmią naprawdę super, zwłaszcza, że jeszcze to mleczko kokosowe. 🙂 Nigdy jeszcze nie robiłam lodów na bazie ryżu, ciekawi mnie, jak to smakuje. 🙂