Składniki:
- mąka pszenna, orkiszowa lub mieszanka bezglutenowa 3 szklanki (po 250 ml)
- roślinna margaryna lub masło/ew. olej kokosowy 250 g
- cukier puder lub ksylitol puder pół szklanki (125 ml)
- mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- masło orzechowe 3 łyżki
- migdały 1 szklanka (250 ml)
- kakao 1 łyżka
Prawie tradycyjny mazurek w nieco zdrowszej wersji. Zamiast kajmaku masa daktylowo-kokosowa.
Wykonanie:
- Margarynę lub olej kokosowy i mleko kokosowe wkładam na noc do lodówki.
- W malakserze umieszczam pokrojoną w kostkę margarynę, cukier lub ksylitol puder, mąkę pszenną i kartoflaną.
- Miksuję wszystko razem, aż ciasto sklei się w kulę.
- Kulę ciasta wkładam do woreczka foliowego i schładzam w lodówce przez pół godziny.
- Daktyle gotuje na parze przez kilka minut, aż zmiękną.
- Do daktyli dodaję gęstą część mleka kokosowego, masło orzechowe, kakao i blenduję na gładką masę. Jeżeli chcecie, żeby masa była bardziej czekoladowa, dodajcie więcej kakao.
- Schłodzone ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozciągając dłońmi.
- Nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piekę około 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Po przestygnięciu na spód wykładam masę daktylową i wstawiam do lodówki, żeby masa zgęstniała.
- Ozdabiam migdałami.
Smacznego!
Brak komentarzy