Mazurek daktylowy

  • 45 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • mąka pszenna, orkiszowa lub mieszanka bezglutenowa 3 szklanki (po 250 ml)
  • roślinna margaryna lub masło/ew. olej kokosowy 250 g
  • cukier puder lub ksylitol puder pół szklanki (125 ml)
  • mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • masło orzechowe 3 łyżki
  • migdały 1 szklanka (250 ml)
  • kakao 1 łyżka

Prawie tradycyjny mazurek w nieco zdrowszej wersji. Zamiast kajmaku masa daktylowo-kokosowa.

DSC_8246_2

Mazurek daktylowy

Wykonanie:

  1. Margarynę lub olej kokosowy i mleko kokosowe wkładam na noc do lodówki.
  2. W malakserze umieszczam pokrojoną w kostkę margarynę, cukier lub ksylitol puder, mąkę pszenną i kartoflaną.
  3. Miksuję wszystko razem, aż ciasto sklei się w kulę.
  4. Kulę ciasta wkładam do woreczka foliowego i schładzam w lodówce przez pół godziny.
  5. Daktyle gotuje na parze przez kilka minut, aż zmiękną.
  6. Do daktyli dodaję gęstą część mleka kokosowego, masło orzechowe, kakao i blenduję na gładką masę. Jeżeli chcecie, żeby masa była bardziej czekoladowa, dodajcie więcej kakao.
  7. Schłodzone ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozciągając dłońmi.
  8. Nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piekę około 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
  9. Po przestygnięciu na spód wykładam masę daktylową i wstawiam do lodówki, żeby masa zgęstniała.
  10. Ozdabiam migdałami.

Smacznego!

DSC_8243_2

Mazurek daktylowy

DSC_8227_2

Mazurek daktylowy

DSC_8212_2

Mazurek daktylowy

Brak komentarzy

Skomentuj